Gepárd M6 Hiúz, a magyar csoda

A Gepárd fegyvercsalád az amerikai romboló puska koncepcióra adott válasz. Mi is ez a ‘romboló puska? Az ilyen típusú fegyverek mottója a következő: A néhány dollár értékű lőszerrel megsemmisíteni a több millió dollár értékű vadászgépet, harckocsit, radar-állomást, rakétát stb. – egyszóval értékes hadianyagot.  Az első, úgymond ‘keleti’ romboló puska a magyar Gepárd M1-es volt. Ezt az egylövetű, precíz és drága eszközt, ami még nem igazán nevezhető igazi anti-materiális fegyvernek követte a félautomata M2-es, majd jött az igazi nagymacska a Gepárd M3 személyében, ami már a lehető legnagyobb, 14,5×114-es lőszerre készült. A kis mennyiségben készülő ismétlő M4-es, és az M2-nél valamivel pontosabb M5-ös öntöltő után érkeztünk el cikkünk főszereplőjéhez. Az M6 Hiúz hatásadatait tekintetében a család ‘kiskedvencének’ tűnhet, de technikumá tekintve igazi unikum.
M6-Hiúz
Gepárd M6 öntöltő személyvédő antimateriális fegyverrendszer.

Az M6-os többek közt már az alap filozófiájában is eltér a többi kategória társától. Ezt a fegyvert kis túlzással nevezhetjük egy XXL-es PDW-nek. (Personal Defence Weapon) Elsősorban bázisok védelmére tervezték, tehát úgy kb. 800 méterig történő gyors (és ennél a puskánál ez a szó új értelmet nyer) tűzvezetésre. Ehhez kötötten a Hiúz méretei is jóval kisebbek a család többi tagjához mérten. Bullpup szerkezetű, műanyag/kompozit tokos, hosszú csőhátrasiklásos szerkezetű fegyver. Kalibere az orosz 12,7×109 mm-es. Ennek hatásadatai sokban hasonulnak az amerikai .50-es Browning lőszerhez, de páncéltörő képessége annál (különösen rövidebb távolságon) jobb. Ez a töltény a volt Keleti Blokkban ugyan nagyon elterjedt (ezt használja a DShK, és NSZV nehéz géppuska) nyugaton ritkaságszámba megy. Ezért valószínűleg 12,7x99mm-es lőszerhez is át fogják tervezni, elvégre sokat várnak a Hiúztól a nemzetközi piacon. Kis mérete és tömege ideálissá teszi a különleges egységek számára, de a reguláris alakulatok számára is jó választás elvégre a csúcstechnika ennél a puskánál nem jelent egyet a lexikonnyi vastagságú használati útmutatóval.

Gepárd M3-as nehéz romboló puska, 14,5mm-es kaliberben.
Gepárd M3-as nehéz romboló puska, 14,5mm-es kaliberben.

Az M6 előnyei mobilitás terén:

A Hiúz egyik nagy előnye, hogy szerkezete rendkívül korszerű, és kis tömegű. Kompozit tokjába egy műanyag testű, 5 lőszeres tár fér be, ami igen szokatlan ebben a kaliberben. De az igazi különlegesség az, hogy a cső rögzíthető a hátsó állapotában, tehát abban, amikor tüzelés közben a hátramozgás a végső pozíciójába ér. Így a 730 mm-es szabadonfutó csőből csak a nagyméretű kompenzátor látszik ki a tokból. Ám a Hiúz még egy csavart rejt magában. Ha rögzítjük a csövet hátul, egyetlen mozdulattal tűzvésszé is tehetjük. Néhány számadat ezzel kapcsolatban:

A puska hossza tűz kész állapotban: 1125 mm, ebből 730 mm a cső.

A puska hossza szállítási állapotban: 928 mm

A puska tömege üres állapotban: 11,5 kg.

A fenti részekben is jó pár újdonságot olvashattunk a Hiúzzal kapcsolatban. De talán a legnagyobb visszhangot keltő funkciója az az egyedülálló irányzókészülék. A puskára szerelt távcső ugyanis elektronikusan össze van kötve a katona sisakján található zsebmonitorral, amit csak le kell hajtani, és a távcső szálkeresztje megjelenik a monitoron a katona szeme előtt, így azt látja, ahová éppen tartja a fegyvert. Ez sajnos nem magyar eredetű találmány, mivel az amerikai ‘Land Warrior’ számítógépes-digitalizált hadviselésre kifejlesztett öltözéke már hordozta ezt a funkciót M-szériás gépkarabélyokra szerelve, ám az ottani optika valóságos elefánt a Hiúzéhoz képest. A magyar mérnököket így már amiatt is dicséret illeti, hogy ezt a bonyolult rendszert sikerült ilyen módon lekicsinyíteniük. Arról nem is beszélve, hogy ennek az egésznek a lényege az, hogy egy ilyen kaliberű fegyverrel csípőből (!) tüzelve eltaláljuk a 300 méterre levő célpontot. Ez egyébként az a maximális távolság, ahol még ilyen módon tüzelve találatot érhetünk el, hiszen ugye ha csípőbe fogunk egy 11 és fél kilós puskát, az nem fog olyan stabilan állni a kezükben, mintha a vállunkhoz szorítanánk. Így a távcső elektronikusan beprogramozható 100, 200, és 300 méteres távolságig történő tűzvezetésre. Ezzel kapcsolatban elég megemlíteni, hogy a 12,7 mm-es lövedékben ilyen távolságokon akkora energia van, hogy egy PSZH-t képes olyan módon megállítani, mintha az egy téglafalba ütközött volna.

Ez egyedülálló a piacon, ezt más fegyver nem tudja hozni. Csípőből lőnénk az ötvenes faltörővel!' -A kép részlet az M1 csatorna műsorából.
Ez egyedülálló a piacon, ezt más fegyver nem tudja hozni.
Csípőből lőnénk az ötvenes faltörővel!’ -A kép részlet az M1 csatorna műsorából.

A puska belső szerkezete.

Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű fegyverrel vállból lehessen tüzelni, (nemhogy csípőből) erőteljes csillapító szerkezet szükséges. Sajnos, tekintettel az M6 új konstrukciójára, a belső szerkezetről nem találtam eléggé használható információkat. Kívülről az látszik, hogy hosszú csőhátrasiklásos szerkezetről van szó. A cső igen hosszú úton mozog hátra a zárral, ami mozgásba a lőszer hátraható ereje készteti. Kb. félúton összereteszelődik a zárral, együtt mozognak tovább hátrafelé, majd mire a helyretoló rugó ereje legyőzi a zár és a cső hátramozgását, a cső lereteszelődik a zárról, ami közben előre mozog és csőre tölti a következő lőszert. A fegyver tárkapacitás öt lőszer, ami tekintettel a gyors tűzvezetés koncepciójára, elég kicsi. A cső végén ugyan olyan típusú lángrejtő található, mint a korábbi Gepárd puskákon. Az alap optikai irányzék egy 10-szeres nagyítású puskatávcső. Nyílt fém irányzékkal nem szerelik.

Az M6-os szállítási, illetve tüzelési helyzetben.
Az M6-os szállítási, illetve tüzelési helyzetben.

A puska lő-eredményei.

A Gepárd család összes tagjától elvárták, hogy szórásképük semmiképp ne legyen rosszabb az SzVD puskáétól 600 méteren. A Hiúz rövidebb csöve miatt ‘csak’ 1000 méterig redukálódott lő távval bír, de még eme távolságon is képes eltalálni az álló emberi alakot. 300 méterről a tesztek során saját lőszerének hüvelyeire tüzeltek vele, amiket gond nélkül eltalált. Az első képen ezek a hüvelyek láthatóak is. A sisakdisplayes lövészetnél minden alkalommal sikerült eltalálni vele a mozgó BTR lövészpácélost imitáló célt 300 méterről, csípőből tüzelve. Így, bár kaliberéhez képest rövid lő távval bír, új lehetőségei, és kiváló mobilitása bőven kompenzálja ezt, és kijelenthetjük, hogy a Gepárd M6 Hiúz anti-materiális fegyver-rendszerrel olyat alkottak a magyar mérnökök, amit senki más előtte. Az indiai különleges egységek már hadrendbe állították, de számos más érdeklődő is akad a nemzetközi piacon.

Technikai adatok: Gepárd GM6 Anti-materiális fegyver-rendszer

Hossz: 1125 mm tűz-készen, 928 mm szállítási méret.

Csőhossz: 730 mm

Kaliber: 12,7×109 mm orosz

Üres tömeg: 11,5 kilogramm

Tárkapacitás: 5 lőszer

Gyártásban: a sorozatgyártás még nem indult be

Gyártó: SERO Kft., Budapest, Magyarország.

Sikeres jövőt eme remek fegyvernek! Remélem egyetértenek…

Mosquito

magyartudat.com

6 thoughts on “Gepárd M6 Hiúz, a magyar csoda

 1. Csak remélhető, hogy a sorozatgyártás nem Romániában indul be… Erről a csodáról már az egész világnak zengeni kellene. Ne engedjék át idegeneknek!!!

 2. Ki kell lépni a az EU-ból, meg a NATÓ-ból. És azonnal hadrendbe kell állítani.
  100 000 db. legyártása, máris munkalehetőséget biztosít.

 3. Tavaly eladták a románoknak tokkal, vonóval. Akár holnaptól indulhat a sorozatgyártás, mintha román fejlesztés lenne. Erről szól a tokkal-vonóval. Éjjen a nagymagyar, nagynemzeti, nagykormány.

 4. Jó és érdekes ez a cikk, csak sajnos sok benne a szakmai tévedés.
  A sokat emlegetett 12,7-es lőszer az bizony 12,7*108 és nem 109.
  Ennek a lőszernek a megállító ereje élő erő ellen bámulatos, de PSZH esetén téglafalhoz hasonlítani szinte nevetséges. Az alap 12,7*108-as lőszer mozgási energiája 16000-19000J, az erősebb 14,5*114-es lövedék is max 30000-33250J. Egy PSZH mozgási energiája 36 km/h sebességnél 380000J, tehát minimum 20 db 12,7-es lőszernek kéne egy időpillanatban becsapódnia és a teljes energiát átania, hogy a járművet szabad gurulásból megállítsa. Ami igaz belőle, hogy közel 90 fokos szögben eltalálva a PSZH 14mm-es páncéllemezének átütésére elégséges. De lapos szögben már nem. A PSZH legénységének egy-egy tagját jó találati szög esetén még megölheti, de a páncél átütése közben deformálódott és lelassult lövedékkel nagyon szerencsés találat kell, hogy komolyabb kárt tegyen egy öntöttvas motorblokkban. Szerencsés esetben az üzemanyagcsöveket üzemanyag tartályt roncsolhatja és ezzel a járművet mozgásképtelenné teheti. Nagyon-nagyon szerencsés találat esetén ( a lövész szempontjából) a járművet kigyújthatja esetleg a lőszerkészlet találata esetén kisebb belső robbanásokat okozhat. Erősebb páncélzatú járművek esetén pl. BMP család vagy különféle harckocsik esetén a páncélzat átütésére még az erősebb 14,5×114-es lőszer is képtelen. Egy ilyen fegyverrel ezek megsemmisítése képtelenség maximum csak az irányzó rendszer, megfigyelő rendszer rongálható meg és ezzel a harcértékük csökkenthető. Mielőtt bárki feltenné a kérdést, első kézből van vele tapasztalatom. A 12,7-es változatot próbáltam. A 14,5-es lőszert pedig egyéb fegyverekkel volt módom tesztelni.
  JBS

 5. Mi az isten faszáért adták el a románoknak? Hogy viseli majd el a lelkiismeretük, ha majd magyarokat ölnek vele?

  Ezek után a magyar hadseregtől mit várnak? Miután lepaktáltak az ellenséggel. Akkor ott dögöljenek meg, ahol vannak. De ideje lenne törvényben foglalni, hogy magyar haditechnológiát csak a magyar parlement jóváhagyásával lehet eladni külföldre.
  Ha nem fejlesztenek valami ennél is jobbat, amit a románoknak eladtak, ami azt kenterbe veri, akkor elásták magukat. Örökre. Csúcstechnológiát így elpazarolni, az is hungarikum. Ha nincs pénzük, miért nem kérnek a hadseregtől? Miért a kibaszott románok pénzéből fejlesztenek? Ez szinte kimeríti a hazaárulást. De mindenképpen szorosabb kontrollért kiált.
  Ne merészeljék többet eladni senkinek a licenszet! A románoktól is vissza kell perelni. Nem gyárthatják! Szerezzék vissza a románoktól. Addig esélyük sincs a magyar piacon. Meg a külföldin se. A kibaszott kurva életbe!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás