Ukrajna számára a legígéretesebb amerikai vállalatok: a Monsanto és a DuPont, akik uralják a GMO vetőmagpiacot.
A németországi parlamenti többségben lévő baloldali pártok közzétettek egy nyilatkozatot, mely a megerősítette a szövetségi kormány korábban benyújtott interpellációját, hogy Ukrajna hatalmas tempóban értékesíti termőföldjeit, az ország erre vonatkozó EU-val kialakított földeladási moratóriuma ellenére, mely 2016 januárig tart.
Az EU által nyújtott hitelek egyik feltétele a földeladási moratórium betartása, melyet úgy tűnik az ukrán kormány szorult helyzetében kijátszik.
Mivel az EU betiltotta területén a GMO növények termesztését, ezért az olyan külföldi nagyvállaltok, mint a Monsanto és a DuPont a gazdaságilag és erkölcsileg csődben lévő Ukrajnát vette célba.
monsanto-ukrajna2Az ukrán földön génmódosított növények termesztésével foglalkozó vállalatokat a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, és a és a német KfW bankcsoport támogatják.
Az orosz külügyminisztérium helyettes szóvivője, Maria Zajárova, elmondta, hogy az ukrán mezőgazdasági vállalatok, mintegy 17 millió hektár zsíros földet kótyavetyéltek el, összesen 32 millió euró értékben.
Zajárova hozzátette, hogy a Monsanto az elmúlt évben 140.000.000 dollárt fektetett be földügyletekbe, ezzel is nyomást gyakorolva Ukrajnára, a GMO növények szabad termesztésével kapcsolatban.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük