Megoldatlan a cigányhelyzet Európában

 

 

 

 

 

 

 

 

Párizs kipucolja a várost, a cigányoknak mennie kell – adta hírül a Daily Mail. Nem irigylésre méltó a Rostás család helyzete Párizsban. A 11 tagú család három lerobbant, defektes lakókocsiban él a külvárosban.

Minden este, pontban 8 órakor megjelenik a rendőrség, ellenőrzik személyazonosságukat és felszólítják őket Franciaország elhagyására. Mára a család megkapta a a felszólítást az ország elhagyására. Kaptak néhány nap határidőt nyomorúságus holmijuk összeszedésére, hét végén azonban a rendőrség elszállítja a Renault, Citroen és Suzuki autókat, a Rostás család hajléktalanná válik.

ciganyok 2

“Megijedtünk, mert nem lesz hova mennünk. Azért jöttünk Franciaországba, hogy a gyerekeinknek enni adjunk és jobb életet biztosítsunk számukra” – mondta a családfő, az 58 éves Toma rongyos ingében. “Romániában össze vagyunk zsúfolva egy két helyiségből álló házban, ahol se víz, se fűtés, de még WC sincs, munkalahetőséget nem találunk”.

A család csak egy a 20000 román és bolgár közül, akik az elmúlt három évben elözönlötték Nyugat-Európát és Franciaországban kívántak letelepedni. Francois Hollande baloldali köztársasági elnök igen szűkszavú az ügy kifejtésével kapcsolatosan, pedig mára a párizsi cigánytelepek nagy részét felszámolták, lakóit fizetős buszjáratokra tették és hazaküldték.

A lgfrissebb közvélemény kutatások szerint a francia lakosság 83 százaléka, politikai pártállásától függetlenül, úgy látja, a cigányok letelepedése erős romboló hatást vált ki, 70 százalékuk egyértelműen aggódik az országba beáramló pénztelen, lakhatási problémákkal küzdő tömegek miatt.


ciganyok 3
A francia belügyminiszter, Manuel Valls kényszerhelyzetére hivatkozik, miszerint a franciák követelésének tesz eleget a kitoloncolással. Emellett kijelentette, a cigányokat képtelenség Franciaországban integrálni, hozták magukkal a bűnözést és maffia típusú bandákban randalíroznak.

Néhány nappal azután, hogy Vall a fenti kijelentéseket tette, feltehetően egy cigány banda 1.000.000 £ értékű ékszert rabolt a francia főváros egyik óriás raktárából, ezzel még jobban nőtt a bevándórlókkal szemben fellépő ellenséges hangnem.

A közelmúltban rajtaütés során őrizetbe vettek még egy koszovói gimnazista bevándorlót is, aki egy iskolai kiránduláson vett részt és osztálytársai előtt letartóztatták a rendőrök. Mint ismeretes, a lány családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben. Az osztálytársak az emberi jogok érvényesítéséért tüntettek Párizsban. A lány családja nélkül visszatérhet Koszovóból Franciaországba.

ciganyok 4

Sokan azt gyanítják, a francia cigány ügy hátterében a következő évi önkormányzati és uniós választások állnak, ezt alátámasztja a Nemzeti Front kampánya, amely bevándorlás-ellenes politikát folytat.

Vall megpróbálja Franciaországot megvédeni a cigány bevándorlóktól. Törekvései azonban munkatársai felháborodását váltották ki, miután a miniszterelnök balra hajló képviselőkkel azt javasolta, hozzanak létre egy cigány tábort párizs egyik leggazdagabb kerületében. A szocialista  Jean -Marc Ayrault nem látja akadályát az ötlet végrehajtásának. Az elhangzottak szerint a cigányok Párizs divatos 16. kerületében kapnának helyet, beleértve Bois de Boulogne területét (Párizs népszerű belvárosi parkja). Az ötlet azonnal felháborodást váltott ki a helyiek körében.

A dolgok jelenlegi állása szerint a román és bolgár cigányok legfeljebb 90 napig terjedő folyamatos tartózkodásra kapnak engedélyt, januártól azonban az uniós ellenőrzések rohamosan romlottak.

Nagy-Britannia hasonlóképpen küzd a bevándorláspolitikával, minden kísérletük hiábavaló, képtelenek meggyőzni őket, hogy települjenek vissza, saját országukba. Idén nyáron a Hyde Park 60 kelet-európai cigány számára nyújtott ideiglenes táborozási lehetőséget étkeztetéssel. Húszan állami pénzből vásárolt repülőjeggyel utaztak vissza Romániába, a kitoloncoltak közül azonban sokan újra a fővárosba szivárogtak és most az utcákon koldulnak.

Nickie Aiken, a westminsteri kabinet tagja “drága komédiának” nevezte az ügyet. “Aminek most tanúi lehetünk, az leginkább a koldusok rövid ideig tartó nyaraltatására hasonlít, amelynek úti költsége az adófizetők zsebét terheli” – nyilatkozta a politikus.
Európa szerte a rendőrség, az Europol körözi az újonnan érkezőket. A kemény magot tolvajok, hitelkártya-csalók, zsebtolvajok alkotják, akik ingázásukhoz volt kommunista országban vásárolnak olcsó jegyet és rendszeresen jönnek Nyugat-Európába. “Leginkább fapados légitársaságok járatain közlekednek oda-vissza. Nagyon nehéz a rendőrség helyzete” – nyilatkozta Rob Wainwright az Europol vezetője.


ciganyok 5
Nyugat-Európa nincs felkészülve a cigány bevándorlók hatalmas tömegének fogadására. A feszültségeket súlyosbítja, hogy az EU január 1-től szabadjára engedi a románok és bolgárok migrációját. A legfrissebb adatok szerint 600000 uniós bevándorló telepedett le Nagy-Britanniában, amely az egészségbiztosítási rendszer költségvetését 1500000000 £-tal terheli meg évente.

A cigány probléma nem csak Franciaországban és Nagy-Britanniában jelent gondot. Németországban is nőtt a cigányellenes hangulat. Kora esti órákban, berlini szupermarketek előtt 30 év körüli cigányok koldulnak, nyáron a román Craiova városából érkező cigányok szeinte ellepték Berlint. Az elmúlt három évben összesen 25000 cigány telepedett le a német fővárosban. A város állami iskolái zsúfolásig teltek idegenekkel, akiknek legtöbbje nem beszéli a német nyelvet, ráadásul teljesen írástudatlan.

ciganyok 6
Neuköln korabeli viktoriánus házai dugig teltek roma családokkal, akik az épületeket nyomorúságos, igénytelen lakhellyé alakították: elektromos vezetékek lógnak ki a falakból és mosott holmi lóg ki az ablakokon. A háztartások kétharmadában nincs kialakítva WC, helyette gödröt ásnak a kertben. Minden harmadik család nélkülözi a hűtőszekrényt, nincs fűtés, leginkább az összegyűjtött fával tüzelnek az egyik szobában.

A lakás bérleti díját az asszonyok koldulásából és a férfiak fémhulladék gyűjtögetéséből és  visszaváltásából fedezik. Emellett sok a gyermekkorú zsebtolvaj. A fiatal cigánylányok prostituáltként dolgoznak igénytelen bárokban, Berlin vöröslámpás negyedében.

ciganyok 7

Minden héten egyre több cigány jön, hogy szerencsét próbáljon. Neuköln nevezetes sugárútján, a Harzer Strassén 500 cigány van, amely egy romániai falu teljes lakosságának felel meg.

A hatalmas mértékű, tömeges bevándorlásra reagált a német belügyminisztérium. Kiszivárogtatott jelentés szerint a berliniek cigány ellenes hangulata a társadalmi béke veszélyével fenyeget.
Neuköln polgármestere, Heinz Buschkowsky könyvet írt a városban feszültséget okozó kulturális különbségekről. Könyvében ezt írja: “tehetetlenek vagyunk egy olyan világban, ahol bárki fizetés nélkül távozhat a szupermarketből úgy, hogy a pénztárost megfenyegetik”. “5 tagú bandák uralják az utcákat, útjukból mindenkinek ki kell térni, a buszsofőrt Coca-Colával öntik nyakon, ha a menetjegyet követeli.” Miközben a könyv bestsellerré vált, Neuköln polgármesterét rasszistává kiáltották ki. Az ügy kényes témát feszeget, ugyanis Hitler a II. világháborúban igyekezett kiirtani a cigányokat. Joseph Goebbels 1942-ben a következőket mondta: “a cigányok kiirtásának leghatékonyabb módja, ha dolgoztatjuk őket.”

A Reichstag épületén lévő felirat emlékezteti Angela Merkelt 500.000 cigány lemészárlására. A német lakosság 41 százaléka elismeri a cigányproblémát, a neukölni lakosság 68 százaléka azonban nem akar tovább cigány családok szomszédságában élni.

ciganyok 8
A Románia területéről történő tömeges az elvándorlás. Említésre méltó Fantanele (Erdély: Angyalkút) területének helyzete: a falu minden harmadik lakosa Berlinben telepedett le és mára az újonnan beérkezők szívélyes rokonként üdvözlik egymást, holott az újak életükben nem tették ki lábukat a falujukon kívül.

A Németországba áramló tömegek megállíthatatlanok, Berlinben kétségbeesetten dolgoznak az integrációs terveken. Neuköln 65 iskola osztályainak fele cigány, akiknek iskolába lépés előtt németet kell tanulniuk. Minden hónapban egy osztállyal bővül a keretlétszám. Cigány nők ingyenes nyelvórákat kapnak, hogy legalább takarítóként munkát kapjanak, mindemellett lakástámogatásban és családi pótlékban részesülnek.

“Vészhelyzet volt, ezért gyorsan kellett cselekedni” – nyilatkozta Dilek Kolat berlini képviselő. “Cigányok aludtak a parkokban, ami a helyieket bosszantotta és fenyegetve érezték magukat. Rongyos emberek koldultak az utcán, feltartva a közlekedést.

ciganyok 9
A neukölni önkormányzat által közzétett határozat egyértelműen kimondja: “a német állam speciális feladatai közé tartozik a bevándorlók támogatása annak érdekében, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak”. A határozat mellett azonban a következő megjegyzés is szerepel: “a bevándorlás csak részben szabályozható a határok nélküli Európában”.

Franciaországra visszatérve, érthető, hogy a francia külügyminiszter, Laurent Fabius a jövő évi határok nyitása előtt sürgős bevándorlási korlátozásokat indítványoz, amelyekkel megakadályozható a románok és bolgárok szabad mozgása Európában.

Függetlenül attól, hogy programja megvalósul-e, vagy sem, a Rostás családhoz hasonlóan több ezer cigány él Párizsban és potenciális emberi tragédia van kibontakozóban Európa-szerte.

ciganyok 10

Rostás hetente összekapar néhány eurót, miközben két fia, a 22 éves Alin és a 25 éves Viktor kukákat turkál. A kisebbeket ócska holmik eladásából próbálják etetni és ruházni. A család Párizs külvárosában, Montreuilben él, közvetlenül a fővárost elkerülő körgyűrű mellett. A hely egy multi-kulturális központ: a híres bolhapiac és a környező utcák televannak a régi francia gyarmatokról származó afrikai bevándorlókkal, ők már fél évszázada a főváros olcsó munkaerejének számítanak. Ezen a területen a Rostás család teljes mértékben otthon érezheti magát.

A Rostás-féléket azonban még a fekete bevándorlók is leköpik. Horror filmbe illő jelenet volt, amikor egy fekete úgy hajtott el autójával Viktor és Alin mellett, hogy azokat ócska kerékpárjukkal együtt az útmenti árokba lökte.

“Itt Párizsban és egész Európában mindenki utálja a cigányokat”- mondta szomorúan Viktor. Szavai hallatán egyáltalán nem számíthat Európa békére és nyugalomra, különösen, mert három hónap múlva megnyílnak a határok a bolgár és román bevándorlók előtt – írta cikkében a Daily Mail.

ciganyok 11

ciganyok 12

ciganyok 13

ciganyok 14

ciganyok 15

ciganyok 16

magyartudat.com

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük