Régi angol mondás szerint: “embernek kell lenned ahhoz, hogy megmondd az igazat”. Be kell látnunk, hogy Edward Snowden a mondásnak abszolút megfelelt. Ő ugyanis megpróbálta más alapokra helyezni az NSA működését.

A Fehér Házban ma is léteznek olyan szenátorok, akik az NSA zavaros ügyeinek kivizsgálására várnak. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy az elnök saját maga rendelkezik azzal a belső és külső testülettel, amely az NSA működésének felülvizsgálatáért felel.

A kémbotránnyal kapcsolatosan jelenleg annyit tudunk, hogy az Egyesült Államok elnöke saját maga sem tudott arról, hogy az NSA a világ vezetői közül 35 személy utn kémkedett. Amiről pedig nem tudsz, az nincs – tartja egy másik ősi mondás. Hogyan lehetne bocsánatot kérni a világ legbefolyásosabb személyeitől, olyan esetben, amely elvileg meg sem történt?

Edward Snowden alaposan megkötötte Obama kezét. A feltárt, kémkedéssel kapcsolatos bizonyítékok magyarázatra szólítják fel az Egyesült Államok első emberét. Kérdésként merül fel azonban, hogy Obama miért nem ajánlja fel Snowdennek a szabad hazatérést, az ügyek tisztázására, miért nem garantálja a büntetőeljárás elkerülését és az érthető párbeszéd megkezdését.

Miért? Hiszen Obama azt sem tudja, mi történt. Ez esetben, tehát kormányának kell színt vallani. Ezen a ponton pedig bezárul az ördögi kör, ugyanis Obamának ezek szerint arról sincs sejtése, hogy Snowden miféle bizonyítékokat tárt fel, aminek alapján bűnösnek ítélték. Magyarul: Edward Snowden legalább annyira bűnös, mint amennyire Obama nem tudott a lehallgatásokról.

Mit gondolsz, miféle jövő vár az Amerikai Egyesült Államokra? Kimondják ott valaha az igazságot? Van joga az elnöknek Snowdent büntetni olyan ügy miatt, amiről nem is tudott? Hosszú távon a megfigyelt európai személyek és országok bizonyára hálásak lesznek Snowdennek munkájáért. Az Egyesült Államokban más fajta események várhatók: Obama elnöknek és az NSA-nek előbb-utóbb színt kell vallania.

Akár tudott az ügyről Obama, akár nem, Snowdent nem büntetni kell. Az Egyesült Államok bocsánatkéréssel tartozik annak az embernek, akinek egyre több ember hálás a világon.


Forrás: Pravda

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük