Történelmi jelentőségű népszavazás kezdődött Görögországban

Történelmi jelentőségű népszavazás kezdődött Görögországban

A görögöknek büszke nemet kell mondaniuk az ultimátumokra és azoknak, akik terrorizálják őket

Megkezdődött a népszavazás a hitelezők által követelt “reformintézkedésekről”.

Történelmi jelentőségű népszavazás kezdődött vasárnap reggel Görögországban arról, hogy hajlandó-e a lakosság elfogadni a nemzetközi hitelezőknek az országgal szemben támasztott követelményeit, vagy inkább elutasítja a megállapodásért cserében feltételül szabott reformintézkedések bevezetését.

A szavazás reggel, helyi idő szerint hat órakor kezdődött. A mintegy 9,8 millió választásra jogosult személy este hat óráig járulhat a szavazóurnákhoz. A referendum érvényességéhez legalább 40 százalékuknak voksolnia kell.
Az elmúlt napokban számos európai politikus megismételte, hogy a görögök valójában az euróövezeti tagságukról szavaznak. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter viszont kilátásba helyezte, hogy lemond, ha a szavazók támogatják a hitelezők követeléseit.
Ciprasz pénteken egy kormánypárti nagygyűlésen úgy nyilatkozott, hogy a görögök eltökélték, hogy saját kezükbe veszik sorsukat. Bármi történjék is hétfőn, ez most a demokrácia ünnepe – mondta a baloldali kormányfő, aki azt kérte a vasárnapi népszavazás résztvevőitől, hogy küldjék a méltóság és a demokrácia üzenetét Európának nem szavazatukkal. Úgy fogalmazott, hogy a görögöknek büszke nemet kell mondaniuk az ultimátumokra és azoknak, akik terrorizálják őket.
A legutóbb, pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezettek 44,8 százaléka szavazott volna igennel, és 43,4 százalékuk nemmel, ha aznap lett volna a szavazás. A határozatlanok aránya 11,8 százalék. A felmérésben részt vevők 74 százaléka azt mondta: szeretné, ha Görögország bent maradna az eurózónában, 15 százalék pedig azt, hogy nem, mert nemzeti valutát akar. Ebben a tekintetben a bizonytalanok aránya 11 százalék.

magyartudat.com

Főoldal Külföld