Az őszirózsás forradalom és az azt felváltó véres Tanácsköztársaság bukása után megtartott választásokat követően Budapesten az országgyűlés képviselőházában 1920. február 16-án összeül a Nemzetgyűlés. A Nemzetgyűlés első törvényében, az 1920. évi I. törvénycikkben kimondta, hogy az államfői poszt végleges tisztázásáig az államfői jogok gyakorlása céljából kormányzót választ.

A kormányzó választására 1920. március 1-én került sor. A székesfehérvári katolikus püspök, Prohászka Ottokár, szem előtt tartva az ország érdekeit, az Antant által is elfogadható, középnemesi származású, 52-ik életévében járó református Horthy Miklós altengernagyot, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának utolsó főparancsnokát, a Nemzeti Hadsereg fővezérét ajánlotta kormányzónak. A leadott 141 szavazatból 131 Horthy Miklóst, 9 szavazat gróf Apponyi Albertet támogatta, egy szavazat pedig érvénytelen volt.

Horthy Miklós még aznap letette a 1920. évi I. törvénycikk 18. § szerinti következő esküt:

Én, Horthy Miklós, Magyarország megválasztott kormányzója, esküszöm az élő Istenre, hogy Magyarországhoz hű leszek, törvényeit, régi jó és helybenhagyott szokásait megtartom és másokkal is megtartatom, függetlenségét és területét megvédem, kormányzói tisztemet az alkotmány értelmében a nemzetgyűléssel egyetértésben a felelős minisztérium útján gyakorlom és mindent megteszek, amit az ország javára és dicsőségére igazságosan megtehetek. Isten engem úgy segéljen!

Ezt követően a Nemzetgyűlés kibocsátotta a 1920. évi II. törvénycikket, mely törvénybe iktatta a kormányzó választás eredményét.

Ezzel megkezdődött a független Magyar Királyság megteremtése, mely elsősorban gróf Bethlen István miniszterelnöknek köszönhetően, az elvárásokkal ellentétben, nem tűnt el a történelem süllyesztőjében, hanem néhány év alatt talpra állt szellemiekben és anyagiakban egyaránt. Helyreállt a közigazgatás, beindult a tönkretett gazdaság, új, hatékony iskolarendszer született, új iskolák és kórházak épültek, létrejött a társadalombiztosítás, s 1927-re új fizetőeszköz, a pengő került bevezetésre, mely a háború végéig Európa egyik legerősebb valutája lett. Írók, művészek, tudósok vitték szét a világban Magyarország és a magyar géniusz jó hírnevét…

Hogy a kirobbant világgazdasági válság, majd a később kitört háború ezt a fejlődést megakasztotta, elsősorban nem rajtunk múlott.

Dobai Miklós

A Horthy Miklós Társaság alapítója

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

7 thoughts on “1920. március 1- Horthy Miklós a Magyar Királyság kormányzója lesz”

 1. Most az egyszer igazat írtál spenót/murray/fa/ede! Ezek vagytok ti, öt forintért az anyátokat is eladjátok. Gerinctelen senkik!

  1. Anna bácsi, téged kiknek adtak el ?
   A homokos ru-tibiknek ? Igaz, éljen a másság is.

   Hortidat is felakasszák, ha a komcsik nem mentik ki

   Bizony arra szavazok aki a pénzt adja,
   én nem fogok az 5 millió mélyszegény sorsársa
   jutni. Ők már szavazni sem érnek rá.

    1. Anna. Te teljesen hülye vagy a haveroddal együtt !
     Már ki sem látsz a portálodból itt laktok mint
     egy patkány.
     Nekem nem otthonom egyik portál sem,
     én Magyarországon lakom és nem a pc -ben.

     Ha valaki neked ellentmond, akkor azonnal
     ugrasz-ugrotok és összeesküvés elméleteket
     gyártasz, mert ismétlem, teljesen hülye vagy.

     Tudomásul kell venni a tényeket,
     az “ellenzék” nem más mint az EMBEREK manapság, a magyar lakosság döntő többsége.

     Inkább “kommentelj” tovább a hőnszeretett nagybányaidra, aki kishíján kiírtatta a magyarokat, ha már a teljes képzettlenségetekkel
     emelitek e-portál fényét, így olxan is.

 2. Milyen királyság az ahol a kormányzó
  magasabb rangban érzi magát mint a király? A másik dolog a királyságot örökölték, a trónörököst nem engette trónra lépni. És a következő a Dunántúlt elfoglalta 8000 gepfegyveres gépesített románnal, már akkor mikor szó sem volt a kinevezéséről. És a katonái nagyonsok embert halálra vertek felkötötték őket fejjel lefelé és szószerint agyon verték őket és semmit nem tett ellene.

 3. Kedves Habiszti Gusztáv,
  honnan veszi ezeket az ismereteket, melyeket tényként leírt. Kérem a pontos források megnevezését. Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük