A magyar gázmezők gazdaggá tehetnék az országot

Magyarország földjének mélyén, Makó közelében olyan gázkincsre bukkantak hivatásos külföldi kincsvadászok, amely negyven éven át képes volna biztosítani Magyarország gázellátását, vagy a mostani ínséges időkben egy intenzív, húsz évre rövidített kitermelést véve alapul, akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid idő, mondjuk öt-tíz év alatt, a magyar életszínvonalat körülbelül az osztrák szintre emelné, és húsz év múltán a magyar gazdaság csak e gázkincsnek köszönhetően felzárkózhatna a gazdag Európához, és mindez történt a szocialista kormányzás alatt.

Mindebben nincs semmi túlzás.

Minden érdeklődő ember tudta, hogy az Alföld mélyén többféle kincs lapul – olaj, gáz, termálvíz -, csak meg kell találni, de az sem nehéz, csupán fúró és némi türelem kell hozzá.

Körülbelül olyan feladat ez, mint gombostűt találni a tűpárnában.

A Falcon Oil,  kanadai központú multi cég képes volt – saját állítása szerint – egy éven át keresni, amíg telibe találta a gombostűt, vagyis a 600 milliárd köbméteres gáztartályt, lent, hat kilométer mélyen a föld alatt.
A cég – nem tudni hogyan és mennyiért, a szocialista kormánytól 2005-ben, kizárólagos jogot kapott 35 évre a gázkutatásra, és ami elképesztő, a gáz kitermelésére és eladására is.

A magyar állam akkor szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kért cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oil-nak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát.

Hogy mennyi pénzről van szó?

Felfoghatatlanul sok pénzről, ami a jelek szerint majdnem teljes egészében a másé.

Nem kell, hogy így legyen!

A magyar jog ismeri a feltűnően aránytalan szerződés fogalmát.

Az ilyen szerződést meg lehet támadni, és amíg jogállam volt Magyarországon, addig a bíróság az ilyen szerződéseket meg is semmisítette.

Íme, itt a nagy történelmi pillanat a nagy közös cél, amelynek mentén közös nevezőt találhatnának az ország egymással szembenálló erői.

Senki nem vitatja el a külföldi befektető jogát a tisztes haszonhoz, de senki sem fogadhatja el a tisztességtelen haszon érvényesítését.

Tudtuk, hogy Magyarország földjének mélyén kincsek lapulnak, Gyurcsányék örömmel vették a kalandos kedvű vállalkozók jelentkezését, azonban az államnak jól felfogott érdekének kell lenni, hogy az ország földjében rejtőző kincs kiaknázása, az ország népének érdekeit szem előtt tartva történjék.

Magyarország nem Rhodesia, és ez nem a XIX. század.

A volt Gyurcsány-kormány tagjai máig hallgatnak a szerződés tartalmáról, mert talán meg sem kérdezték őket, hogy mit is írtak alá.

Van azonban egy pont, ahol már meg kell állítani a dolgok menetét.

A makói gázkincs kitermelése nem történhet meg a mostani feltételek között.

Az ország népe nem nézheti ölbe tett kézzel saját kifosztását. A történelmi hanyatlásnak és a kollektív hülyeségnek egy ponton véget kell vetni.

Azért, mert lelkiismeretlen rendszerváltás utáni politikusok jobbról és balról a maguk pitiáner hasznára, jutalékokért kiárusították apránként és nagyban az ország kincseit, még nem kell feladni mindent, még érdemes harcolni mindazért, ami megmenthető.

A magyar nagytőkének sem állhat érdekében az ország kifosztása.

Talán vegyünk példát a horvátokról.

Ők nem adták oda koncesszióba sem 35 évre, sem rövidebb időre, sem a Falcon Oil-nak, sem másnak az Adriát. Inkább maguk építettek autóutat, hogy a turisták kényelmesebben odaérjenek.

Nota bene: az ügyes kanadaiak a horvátoktól bérelték azt a fúrótornyot, amivel Makónál gázt találtak.

A Kárpát-medence titkolt, privatizált gázmezői földtörténeti korok szerint Európa legnagyobb földgáz lelőhelye.

A hajdúszoboszlói földgáz „940-1000 m mélységben elhelyezkedő, 44 m átlagos etázsmagasságú, 5 milliárd köbméteres földtani készletű, egyik legnagyobb alsó-pannon homokkő tároló eredeti készletének kitermelése még 1962-ben megkezdődött.

A III. ütem tervezésekor az volt a kiindulási kritérium, hogy a bővítés még a mobil gáz 70%-ának kitermelése esetén is tegye alkalmassá a tároló rendszereit a csaknem 20 millió köbméter/nap csúcskapacitási igény kielégítésére.

Zsanán 2,5 millió köbméterrel nő a napi kitárolási kapacitás, amely két olyan nagyváros, mint Pécs és Debrecen háztartásainak ellátásához elegendő egy hideg téli napon.

Az adatok szerint a makói árok legalább 100 évre biztosíthatná Magyarország földgáz-szükségletét.
Magyarországon a legnagyobb mélységet, 5842,5 métert, Hódmezővásárhelyen érték el egy fúrás során.

A brit feltáró és kitermelő cég részvényei a hírre, akkor 16 százalékkal drágultak.

A cég közleménye szerint egy Penészlek melletti próbafúrásuk is eredménnyel járt.

Ne higgye senki sem, hogy a Makó-Árok az egyedüli gázlelőhely Magyarországon.

Suttognak még bihari, zalai, somogyi, bácsi mezőkről is, bár ha ezeket összekötjük, egyetlen összefüggő gigászi gázmedence adódik, amelynek értéke világszinten is felbecsülhetetlen.

A Falcon akkoriban azt közölte honlapján, hogy a külföldi kutatások nyomán eddig feltárt hazai földgázvagyon olyan nagy, hogy abból bőven ki lehetne elégíteni az ország egész éves fogyasztását, és még exportra is futná belőle.

Magyarországon jelenleg 11 cég 210 engedély alapján kutathat szénhidrogén-lelőhelyek után.

Csak a Mol Nyrt. több mint száz helyen kapott erre lehetőséget szerte az országban.

Magyarország gázfogyasztása egyébként 70-90 millió köbméter egy átlagos téli napon, ebből 40 millió köbmétert fedez az import,  az ország napi gázszükséglete 44-46 millió köbméter, a földalatti tározókból pedig naponta akár 51 millió köbméter földgázt is ki tudnak nyerni.

Oroszországból viszont nagyjából mindig ugyanannyi gáz jön, ezért a Mol nyáron feltölti, télen pedig fokozatosan leszívja a tartalékokat.

Soha nem látott, 102 mrd Ft-os negyedéves profitot érhetett el a MOL az elemzők szerint.

A nagyalföldi artézi fúrásokból a vízzel együtt számos helyen némi földgáz is áramlott a felszínre.

A falusi kutak körül esténként vízért gyülekező fiatalok gyakran bámulták a lángra gyújtott gáz játékosan táncoló lidércfényét, amíg egy erősebb fuvallat ki nem oltotta a kékes-vörhenyes lángocskákat.

Megjegyzés: Már 500 méter mélységben 35 Celsius fokos meleg vízre bukkannak gyakorlatilag minden fúrásnál – ennek köszönhető hazánk rendkívül gazdag termálvíz-készlete.

Megoldás a gázproblémára?

Makó 100 évre fedezné a hazai igényeket!

A makói gázmező nagyságát 600, később 1500 milliárd köbméterre becsülték a szakértők.

Figyelembe véve, hogy hazánk nagyjából 14-15 milliárd köbméter földgázt használ fel évente, a készlet akár 100 évre is fedezné a hazai igényeket.

A földgázkincs elhelyezkedése azonban jelentősen különbözik a korábbi, illetve a jelenlegi kitermelési helyekétől.

Általában ugyanis 2 ezer méter mélyről hozzák fel hazánkban a földgázt, Makó térségében viszont a legmélyebb fúrás a 6 ezer métert is túlhaladta.

Dreamkiller

Címlap fotó: Magyar Nő Magazin

Magyar Tudat

11 thoughts on “A magyar gázmezők gazdaggá tehetnék az országot

 1. Én erről már rég tudok annak idején még az újságok is cikkeztek róla. ez köztudott magyar mentális!!!

 2. Ha arrafelé repült az ember vagy 30 évvel ezelőtt, akkor azt látta, hogy amíg magyar oldalon árválkodik néhány fúró eszköz, a román oldalon pedig mint sündisznón a tüskék, annyi helyen termelték ki az anyagot. 🙁

 3. Ami lényeges a cikkben, hogy minden csupa becslés, írja a fantázia nevű szaki is.
  Ahány írás, annyi féle becslés, rosszabb mint a foci drukkerek a lelátóról.
  Iszonyatos összegekbe kerül a kutatás, és nem biztos, hogy ez megérné az államnak, nekünk,
  a magáncégek pedig elbizonytalanodtak, senki nem tud bizonyosat, így marad a lelkizés a témakörben.

 4. Nemrég beszélgettem egy kollégámmal, aki egy Heves városa melletti faluban lakik. Ő mesélt arról, hogy a “módszerváltás” környékén szakemberek kezdtek vizsgálódni a Heves környéki földeken kőolaj után kutatva. Ő fuvarozta őket a szállásuk és a helyszín között több hónapig. Számtalan próbafúrást végeztek, majd egyszercsak “hirtelen” távoztak. Állítólag találtak olajat, csak nem érte volna meg kitermelni… pont úgy, mint a makói gázmezőt.
  Jó volna, ha az MHM előhozná ezt a témát a Parlamentben.
  Ja, meg a Börzsönyben rejlő színesfémkincset is.

 5. A fenti cikk, csak részben helytálló, részben viszont hamis a történet. Dolgoztam a gázmezőn mint szolgáltató. A terület mélyén tényleg nagy a gázkészlet, de a gáz homokkőzetben van elnyelődve és onnan semmi kedve sincs feljönni a felszínre. Repesztették a réteget, majd kitámasztották a repesztést ,próbálkoztak a jelen kor legjobb technológiájával, de a rétegnyomás olyan nagy, hogy mindig visszazár a kitámasztás. Összezárnak a kapilláris nyílások. Nem létezik technológia a jelen időben, mely eredményessé tudná tenni a termelést, úgyhogy nyugi van, és lehet közben nagyokat álmodozni.

  1. Nem vagyok szakértő, de ami nálunk lehetetlen az máshol megoldják! Csak az a kérdésem, hogy miért is kötünk ilyen előnytelen koncessziós szerződést? Mennyibe kerülne , ha nekünk is lenne legalább egy komolyabb fúróberendezésünk! — “A magyar állam akkor szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kért cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oil-nak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát.” — “Az 1980-as évek elején befejeződött az akkori legmélyebb (12 262 m) Kolska kút SG-3 fúrása.” https://oil-gas.com.ua/news/The-Black-Seas-oil-and-gas-potential-the-reality-and-prospects-of-drilling-a-unique-ultra-deep-well-on-Zmiiny-Island

 6. Nos olyan hogy magyar állam nincs, de van Pannon provincia.
  Olyan sem létezik, hogy magyar kormány, viszont van liberálcionista helytartótanács.
  Attól hogy valaki magyarul beszél és ír, van magyar állampolgársága, még attól nem tagja a nemzenek. Ez már nagyon régóta nem magyar mentalitás. Ez is csak egy szólam a nép ledegradálására.
  Megélhetési politikusok és árulók ülnek a parlamenti helytartótanács soraiban. Egy az alom.
  Az emberek szavaznak, a hatalmon lévők és irányítók pedig döntenek és választanak.
  Itt nem az a lényeg, hogy ki mit termel, gyárt, termeszt, hanem az hogy ne legyen saját gazdaság, csak teljes kiszolgáltatottság.

  1. MGMiklós, a zöldségeit még hány helyre fogja elültetni ?

   Hol volt mikor a hazai fasizmus, vagy a hazai kommunizmus ellen kellett volna fellépni ?
   Meghúzta magát és befogta a száját. Rendben van. De akkor tegye most is ezt …
   Ma már könnyen irogathat bármit egy parlamenti demokráciában, de ez szánalmas.

  2. Miklós visszasírja a ránk erőltetett szovjet kommunista diktatúrát,
   ahol nem kellett dolgozni, és szinte ingyen volt minden, mert
   a szoc építése mozgalmat fizette a Magyar Népköztársaság kincstára.

   Vagy az angol Clerk-horthyi korszak hiányzik az antiszemita törvényeivel,
   a Don – kanyarral, a szálasii nyilasokkal, a náci némettel ?

   1989 óta Magyarország köztársaság, szabad, a szovjet elbukott és kikullogott,
   piacgazdaság van, több pártrendszer és parlamenti demokrácia.
   Nem az igazi, akkor tessék dolgozni a Hazáért is, ne csak a pénzt vadászni,
   és mástól várni, hogy jobb legyen, a neten “megvilágosodva”. Tessék tanulni demokráciát
   a belgáktól, hollandoktól, dánoktól és az egész ottani világtól. Aki teheti ezt teszi ma.
   Elkésett ezekkel, így marad a kusza kesergése. Persze a Gyerekek nem ezt tanulják..

 7. Larch és cxy!

  Önök tényleg a hazudozás és mellébeszélés és félrevezetés nagymesterei. Arrogáns retorikájuk, tolakodó személyeskedő pimaszságuk erre utal.
  A zöldség egészséges, a fedett diktatúrák, népirtások, a háttérhatalom védése viszont ember ellenes.
  Most már burkolt fasizmus van ismételten egy kis népirtó nácizmussal telítve szinte az egész világon, köszönhetően több min 190 államnak nevezett tartomány helytartótanácsainak.
  A harcból már kinőttem, de Önöket senki nem tartja vissza.
  A kommunizmus ellen nem léphettem fel mert olyan nem volt. Volt egy szocializmusnak nevezett állami monopolkapitalista rendszer, ahol azért nem fogtam be a számat.
  Amire mint kiderült később nem is volt szükség, hisz a haszonélvezői maguk árulták a rendszert.
  Bizony nem voltam híve a rendszerváltásnak ( ez nem rendszerváltás volt!), mert a félrevezetett tömegeket cionista gyarmatosításra használták fel, azok akik addig is a leves javát kanalazták, mert nem nézték meg azokat a pofákat, akik végrehajtották.
  Ha azt hiszik könnyen lehet írogatni az sem teljesen igaz. Pont olyanok, mint Önök, akik tolják ennek a rendszernek a szekerét, írogathatnak könnyen. Mindenki ellenőrzés alatt van.
  Most nincs szovjet megszállás, viszont van NATO-MOSZAD-USA-EU megszállás, és belekényszerítése a népnek egy olyan háborúba, amelyhez semmi közünk ( ilyen volt Jugoszlávia bombázása, rakétázása magyar területről), és egy olyan hatalom (nem a nép) támogatása, akik ki akarják irtani nemcsak Kárpátalja, hanem a megmaradt csonka Magyarország lakósságát is.
  És számíthatnak közvetlenül a leszakított területek katonai támogatására is. Miközben ennek a provinciának annyi hadereje sincs, hogy néhány percig megállítson egy agressziót.
  Amit a demokratikusnak hazudott hatalom tudatosan számolt fel. Maradt a kapa meg a kaszanyél, azért hogy a nép ne tudjon a gyarmattartókkal szembefordulni.
  A NATO pedig lefogja sz@rni a parlamenti helytartótanáccsal együtt.
  Hát el tudom képzelni, hogy Önök bojkottálták a munkát, vagy szépen besimultak a rendszerbe egy kis kényelmes nyugis állásért, de én nem úgy láttam, hogy az emberek zöme nem dolgozott volna.
  És nem emlékszem , hogy munka nélkül bármilyen jövedelemhez jutottak volna a családtagjaim, vagy én, vagy bárki akik az ismeretségi körömhöz tartoztak.
  Ez inkább utána alakult ki, amikor szétverték a gyárakat, üzemeket, amelyekből vagy raktár lett, vagy rom, és beköszöntött a munkanélküliség mintegy 50 % feletti adó és járulék teherrel a még dolgozók számára, a jogok fokozatos leépítésével. Tönkretették a mezőgazdaságot. Most a cukor is kezd hiánycikk lenni, na de el kellett tüntetni a cukoripart is. De ezt is rálehet fogni egy háborúra, amit a NATO generál folyamatosan. Érdekes a saját számtalan háborúi nem okoztak semmilyen problémát. Viszont mindig is a cél Európa és Oroszország megsemmisítése volt. Tagadni sem érdemes számos USA főbűnöző maga nyilatkozik áruló módon.
  Ha így folytatódik Európa megsemmisül. De az USA is. De lehet hogy az egész emberi társadalom, és velük együtt a megmondók is. Sőt akik generálják azok is. A fagyi visszanyal

  A Don „kinyír” sem hiányszik, miután apámat 5 évig pihentették Szibériában.
  1989 óta a Pannon provincia nincs szovjet függőségben, mert villámgyorsan cionista gyarmattá tették. És Orbánék óta a megjelölés Magyarország és nem Magyar Köztársaság, de ez csak amúgy is papírforma volt. Az alkotmány helyébe pedig egy Alaptörvény nevű tákolmányt helyeztek. Ez az új Werbőczy törvény. Most épp azon dolgoztak, hogy a főnök osztogathassa a fizetéseket, mindennemű korlátozás nélkül. Ez a feudálfasizmus, ismerős?
  Gyakorlatilag a jelenlegi helytartótanács a kezdetektől fogva ( már az elődeik is éltek vele) egyre inkább rendeletekkel szabályoz. Nem csak itt, hanem a világ nagy részén minden emberi jogot felrúgtak és felrúgnak, és a náthához hasonlítható RNS vírus felhasználásával egyre totálisabb diktatúrát alkalmaznak, beoltva az embereket egy gyilkoló mRNS génmódosító szerrel. Hogy lehetne ott piac gazdaság, ahol már lassan árú sem lesz. Mert ez a hatalmas piacgazdaság beroggyant egy helyi háborútól? – micsoda hazugság!
  Több pártrendszer? – Egy madárnak két szárnya van, bal és jobb, és mind a kettő ugyanahhoz a madárhoz tartozik. A cionista hatalom nem tűr valódi ellenzéket. Az tény viszont a képviselőik jól megélnek belőle. Tisztességes ember ritkán akar politikus lenni, mert ez az a szakma, ami a bankár után a legbűnözőbb.
  A Háború befejezése óta az említett népek a legagymosottabbak közé tartoznak.
  Majd akkor mondja ezt, persze ha megéli, amikor a népeikből marad fehér ember – ugyanis az mRNS vakcina tényleg hat, csak nem úgy, ahogy ezt Merkely Béla sokfunkciójú csodadoktor mondta, hanem hatása a hamvasztó felé ( meg a vállalkozói érdekeltsége felé ) mutat. Mint ahogy a kiskunhalasi Mobil Járványkórház is inkább koncentrációs tábornak tűnik.

  „Aki teheti ezt teszi ma.”- ezt a hülyeséget el is hiszi? – amúgy szíveskedjen a saját berkeiben oktani, az a gyanúm, hogy a saját környezetére jobban rá fér. Az személyeskedés helyett az írásokat kellene hathatósan cáfolni, de az ugye nem megy. A személyes pimaszkodások önmagukért beszélnek.
  De a labda visszafelé is tud szállni.

  Szép békés és áldott magyar napot és szebb jövőt azoknak, akik ezt megérdemlik.

  1. Csak a végét olvastam ….
   Saját “berkeimben” ez az oldal is tiltott természetesen, mint minden hasonló.
   Elég nagy a lista 🙂
   Felőlem írhatja akár, hogy a Föld lapos és hasonlóak, nem tisztem a cáfolata … 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok exportáljon földgázt

sze márc 26 , 2014
Az Egyesült Államoknak igaz barátai vannak Közép- és Kelet-Európában, és szükségük van az amerikai segítségre – jelentette ki az amerikai földgáz exportjának engedélyeztetésével kapcsolatban kedden Washingtonban John Boehner, a képviselőház elnöke, amikor a kongresszusban fogadta Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó magyar nagykövetet. “A legjobban úgy tudjuk segíteni őket, ha kiszolgáltatottságuk […]
Translate »

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás