Elfogadta szerdán az Európai Parlament Strasbourgban ülésező plenáris ülése a magyarországi helyzettel, elsősorban a miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel és a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval foglalkozó határozatát.

Az EP plenáris ülése a szociáldemokrata, a radikális baloldali, a liberális és a zöld frakció közös határozati javaslatát 362 igen szavazattal, 247 ellenében, 88 tartózkodás mellett fogadta el.
A baloldali-zöld-liberális frakcióknak nincs többségük a strasbourgi testületben, a 751 mandátumból 362-vel rendelkeznek.  A 751 képviselőből viszont csak 697 adta le szavazatát, és  88 tartózkodás mellett ez a voksok 51,9 százalékát jelenti.
Az elfogadott határozat leszögezi, hogy a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletével, és ha egy tagország bevezetné, azzal megsértené az EU alapszerződését.
“A halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében” – húzza alá az EP határozata, majd nyomatékosítja, hogy az unió alapértékeinek súlyos megsértése maga után vonja a szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását, amely egy többlépcsős folyamat végén akár az adott tagállam kizárását is lehetővé teszi az uniós döntéshozatalból.
Az állásfoglalás elítéli, hogy Orbán Viktor kormányfő több kijelentésével is vitát kezdeményezett a halálbüntetésről. Ugyanakkor aláhúzza: tudomásul veszi, hogy a miniszterelnök tudatta, a kormány nem tervezi a halálbüntetés visszaállítását. A határozat kiemeli, hogy a kormányfőnek felelőssége van az unió alapértékeinek előmozdítása terén, s jó példát kell mutatnia.
A nemzeti konzultációval összefüggésben az elfogadott szöveg rögzíti, hogy a tagállamoknak szuverén joguk konzultációt kezdeményezni, megjegyzi ugyanakkor, hogy az ilyen megkérdezéseknek tükrözniük kell a kormányzat készségét a felelős kormányzásra, melynek célja demokratikus politikai megoldások megtalálása és az unió alapértékeinek tiszteletben tartása.
A határozat nemcsak a nemzeti konzultációt, hanem az azzal összefüggésben indított kormányzati plakátkampányt is bírálja.
“Az Európai Parlament nyomatékosítja, hogy a Magyarországon a bevándorlásról és terrorizmusról kezdeményezett  konzultáció tartalma és nyelvezete erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan, részrehajló és közvetlen kapcsolatot teremt a migrációs jelenség és biztonsági kockázatok között” – áll a határozatban.
A szöveg emellett sajnálatát fejezi ki, hogy a kérdések az EU-t hibáztatják, a tagállamok felelősségének említése nélkül, emlékeztetve, hogy az uniós jogalkotásnak ők is teljes jogú résztvevői.
A dokumentum minden tagállam részéről konstruktív hozzáállást szorgalmaz, kiemeli, hogy minden tagországnak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jognak, s minden jogszabályuknak tükrözniük kell az európai értékeket, amelyekkel összhangban kell állniuk. A tervezet ezzel kapcsolatban elítéli, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanács nem reagált a legutóbbi magyarországi eseményekre, s mind a minisztereket, mind az állam- illetve kormányfőket arra kérik, hogy foglalkozzanak Magyarországgal.
A szöveg szerint az elmúlt egy év magyarországi eseményei összességükben azt jelenthetik, hogy kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri. Ezzel összefüggésben a határozat szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság legkésőbb szeptemberig készítsen mélyreható jelentést Magyarországról, emellett álljon elő javaslattal a demokrácia, az alapjogok, és a jogállamiság tiszteletben tartásának ellenőrzését és betartatását szolgáló uniós mechanizmusra, amely minden tagállamot egységes és objektív mutatók alapján, megkülönböztetés nélkül értékelne évről évre.
A négy frakció által beterjesztett közös határozati javaslat több olyan jelzőt és értékítéletet megfogalmazó kifejezést elhagyott, amely keményebb bírálatot fogalmazott meg, s a pártok javaslataiban külön-külön még szerepelt. A nemzeti konzultációt sem idegengyűlölőnek, sem gyűlöletkampánynak nem nevezi a szöveg, de továbbra is a konzultáció visszavonását sürgeti.
A Fidesz-KDNP-t is tagjai közt tudó néppárti frakció a határozati javaslat több olyan passzusáról is külön szavazást kért, amelyek bírálatot fogalmaznak meg, valamint arról is, amely azt kéri a bizottságtól, hogy világítsa át Magyarországot. Külön szavazást kért a jobbközép pártcsalád arról is, hogy rendszerszintű fenyegetés lenne kialakulóban a magyar jogállamiság terén, valamint arról a szakaszról, amely a tanácsot marasztalja el, és azt kéri, foglalkozzon Magyarországgal. A jelenlévő képviselők többsége ugyanakkor mindegyik szövegrészt támogatta, így azok benne maradtak a határozatban.

Kép: Fehér István

magyartudat.com

6 thoughts on “EU-s eljárás indul Hazánk ellen, melynek vége kizárás is lehet a döntéshozatalból”

 1. Könnyü a neved felvàllalni, ha a kormàny seggèt nyalod…

  Amùgy meg nem ugyanabban az orszàgban èlünk?

  Egy orszàg, ahol az ùj törtènelem könyv ùgy kezdödik, hogy “teremtès” ès “Noè Bàrkàja”… Törtènelmi tènykènt közölve… Èrtem èn, hogy vallàs szabadsàg, de ez màr ezen böven tùlmutat…

  Egy orszàg, ahol biztosítottàk a devizahiteleseket, hogy nem
  kell izgulni, mert rendesen kompenzàlva lesznek, minek
  vègeredmènye az lett, hogy az ismeröseim törlesztèsei kevesebb mint 10%-ot csökkentek, ès az addig csökkentett
  törlesztès utàn, terheik visszaugrottak majdnem az eredeti összegü havi törlesztèsre, ès 2 csalàd is elvesztette az otthonàt, mert nem bírtàk fizetni… Ès biztos, hogy valami kormànypàrti barom vàsàrolta fel ezeket is egy felszàmolò cègen keresztül.

  Egy orszàg, ahol milliàrdokèrt èpítenek felesleges stadiont a miniszterelnök szülöfalujàba, miközben az emberek egyre szarabbul èlnek.

  Egy orszàg, ahol kitiltanak szavakat bizonyos hivatalok kommunikàciòjàbòl… Olyan szavakat, mint szegènysèg… Mert nem lètezik…

  Magyarorszàg, ahol a szèlsöjobboldal erösebb mint valaha, ès az emberek az ellehetetlenedett èlethelyzetükböl adòdò frusztràciòt egymàson ès àrtatlan külföldi EMBEREKEN vezetik le. Ahol a Magyar Gàrda 100% Magyar refrènt üvöltözve fàkjàs menetet szervez…

  Ès a plakàtjaink, amikèrt annyira oda vagyunk, idegengyülöletet szítva, büszkèn borítjàk be az orszàg utcàit, miközbe a miniszterelnökünk legfontosabb dolga, hogy a vàrba költöztesse a hàtsòjàt… Mert az megoldàs mindenre…

  Egy kormàny, aki nem eggyeztetve senkivel, szavazàsròl szavazàsra àtrajzolja a vàlasztò kerületeket, biztosítva a sajàt gyözelmèt… Ès ugyanennyi eggyeztetèssel irja àt sorròl sorra kènye kedvère az magyar alkotmànyt…

  Egy orszàg, ahol amikor a diàkok kimennek tüntetni, a vezetöiket betuszkoljàk egy jàrmübe ès napokra elzàrva tartjàk, hogy ne is merjenek többè vèlemènyt nyilvànítani…

  Amikor elöször (ès utoljàra) szavaztam ràjuk, mèg FIATAL Demokrata Pàrt nèven futottak. Màra màr se nem fiatalok, se nem Demokratàk… Olyanok, amilyennek lenni kell a Hatalom megtartàsàhoz, mert csak ez èrdekli öket…

  Ismertem vàllalkozòt, akinek elvettèk a köbànyàjàt… Fura mòd az Orbàn Family tulajdonàban kötött ki vègül. Megzuhant, de szerencsère azòta ùjra magàra talàlt.

  Ismertem vàllalkozòt, aki amikor EU pàlyazatos munkàt nyert el, az volt a feltètele, hogy 75%-ot fü alatt adjon vissza, ès a maradèkbòl csinàlja meg ùgy, ahogy az elö volt írva ès mèg keressen is rajta…

  Siòfokon, amikor egy park mellett elsètàlva azt olvastam, hogy köszönjük az EU-nak a tàmogatàst, mondtam a aktuàlis baràtnömnek, hogy gyere velem ès nèzzük meg közelebbröl. Odamentem, belenyomtam a körmöm a fa oszlopba ès ùgy ment bele mint a vaj. Màr messziröl làtszott, hogy mennyire vilàgis szine van a fànak, amiböl kèszült ez a csodàlatos èpítmèny. Persze, mert a fenyö az olcsò. Ès hàt ha az embernek vissza kell forgatni, kapòra jön. Fènykèpen ùgy nèz ki mintha, de nem…

  Fövàrosi Taxisaink helyzete is ragyogò. 12-14 òràkat dolgoznak, többen mondtàk, hogy van amikor 2 napot vègíg kell dolgozniuk, hogy kinyögjèk a terheiket. Ès amiòta a sàrgítàs megtörtènt, màr nem is a soförnek van igazàn engedèlye, hanem az autònak. Mert ha nem bírja, kidöl ès beül s màsik, az autò tulajdonosànak jön a pènz, a soför meg dögöljön èhen…

  Mindeközben tele a vàros “hièna” taxisokkal, akik milliòkèrt szàllítanak utasokat ès a legfrekventàltabb taxis drosztokat bitoroljàk. Nem hogy utasra vàrni nem lehet ezeken a helyeken, de nèha mèg utast kirakni se mernek a legàlis taxisok, mert megfenyegetik öket, vagy megrongàljàk az autòikat… Ès a sàrgítàs nekik pont kapòra jött, mert így màr megkülönböztetni se nagyon lehet öket.

  Ès miközben ez a helyzet közismert a Taxisok ès a rendszeres utasaik közt, a rendörsèg csak vàllat rànt… Kinek a kicsidàja tàmogatja ezeket?

  Orvisok, akik fèlrekezelnek betegeket, következmèny nèlkül tömik az antibiotikumokat a pàciensekbe ès robbantjàk le az immunrendszerüket, függövè tève öket màs gyògyszerektöl, amin jòl keresnek (privàt, nem àllami).

  Àllamiba mèg risszabb a helyzet, hònapokat vàrni fontos vizsgàlatokra, alig van orvis az osztàlyokon. Az orvis ùgy beszèl a beteggel, mint a kutyàval, ès az emberek èvekig bent ragadnak betegsègeikbe.

  Tanàrok tùlterhelve, tùlzsùfolt osztàlyokban, siralmas bèrekèrt dolgozva a sajàt pènzükön vesznek segèdeszközöket, mert az iskolàknak nem tellik rà.

  Fiatalok, akik egyetem utàn külföldre menekülnek, mert itthon nem tudnànak megèlni, ès emberfeletti eröket befektetve küzdenek a tùlèlèsèrt, csalàdjuktòl ès szeretteiktöl tàvol. Szomorù szülök, akik örülnek, mert jobb a gyerekeiknek külföldön, de az idö tellik, ès pòtolhatatlan èvek tellnek el, de a gyerek èrdeke az elsö.

  Magyar àtlag polgàrok fillèreket szàmolgatva mennek a boltba. Nincs inflàciò, csak tömènytelen adò èvröl- èvre dràgítja az alap fogyasztàsi termèkeket, èlelmiszer, mosò ès tisztítòszerek. Mindeközben a fizetèsek a bèka segge alatt. Mert nem inflàciònak hívjuk ma màr, hanem adònak.

  Szàmlàk, amikre ha az ember pènzt tesz be, akkor az èv elteltèvel, az ADÒ kifizetèse utàn, kevesebb pènz van, mint amikor meg lett nyitva. De a pènz nem èr többet… Söt, ha ugyanannyi s pènz (vagy kevesebb) ès közben mindennek az àra az egekben, folyamatosan minden èvbe minden dràgul, az nem inflàciò. Gazdasàgi szempontbòl biztos nem, de a valòsàgban, igen…

  Ruhàk minösège a bèka segge alatt, mert a Magyar àtlag nem tudja megvenni a jobbat. Nyaralàs… Felejtsd el…

  Munkahely biztonsàg=0, lètbiztonsàg=0. Az emberek nagy nyilvànossàg elött nèmàn türnek, de otthon, a falak mögött, idegösszeroppanàs szèlèn folyik a Nemzeti Konzultàciò, hogy Apu, miböl fizetünk s következö hònapban…

  Ha ez a kormàny annyira ràtermett, mint amennyire àllítja, lassan 10 èv nem elèg, hogy tegyen ezek ellen. Nem is csak a pènz, de tènyleg szavakat kell kitiltani, plakàtokat ragaszgatni, stadionokat èpíteni, vàllalkozàsokat elvenni, EU-s pènzeket ellopni, mèdia törvènyt hozni, vàlasztò kerületeket àtrajzolni, gyülöletet szítani, hamis igèreteket tenni, ez lesz a megoldàs?

  Ti hol èltek? Mert ha van egy olyan Magyarorszàg, amiröl ti irtik, ahol tènyleg ez az ember a megodàs, akkor írjàtok màr meg, hogy merre. Èn is inkàbb oda mennèk…

  Ès ha az EU parlament, kis kapukat keresve szabadít meg minket ettöl a bozalomtòl, akkor rèszemröl a fàkhàs menet..,

  Mielött valami troll barom a helyesíràsomba kötne bele, tableten gèoeltem, tuti tele van, de ez is egy felület?m, barmozzatok, attòl biztos jobb lesz.

  De meglàtjàtok, ha eddig nem is, de elöbb vagy utòbb ezek ràtok ès a gyerekeitekre is gatàssal lesznek, ès a mi kis 200 èvvel a vilàgàtlagtòl elmaradt kis orszàgunk mèg tovàbb sülyed egy ember egòjànak a sùlya alatt…

 2. Egy ország ahol vannak I és II. rendű állampolgárok.Egy ország ahol törvény szabja meg miről mi lehet a véleményed. Egy ország ahol sok érthetetlen dolog van , de legalább megpróbál ellenállni a bedarálásnak.

  1. Kedves öreg kun! Ha orbánra gondol, mint az ellenállás vezérére, akkor már baj van a látásával. Vitatkozni nincs értelme, mert ha hisz orbánban, akkor nincs miről beszélnünk.

 3. Nem mint forradalmár, mint felelős miniszterelnök kell , hogy cselekedjen korlátok, lehetőségek között kiválasztani a helyes utat!

 4. Érthetetlen baromságokat hordanak össze!!!ÚGY NÉZ KI,HOGY EGY RÉSZE A TÁRSADALOMNAK ROKKANTÁ VÁLT!!!MAGYAR ORSZÁGNAK,EGY ÖNNÁLÓ ORSZÁGGÁ KELL VÁLNIA,NEMPEDIGLEN VAZALUSKÉNT MÛKÖDNI!!!Mindenki összehord fût fát,de a szoci kormányok idején,hallgattak mint a sír!!!Eggyet viszont jegyezzenek meg–kik vették el a 13-ik nyugdíjjat???Kik csökkentették a beteg ellátás kiadásait??? A40-VEN MILLIÁRDOS állami kölcsön,tiz év alatt 140-re nôt!!!IGEN ADRÁGA LÁTOS SZOCIK IDEJE ALATT!!!KIK ÁRÚSITOTTÁK KI A MAGYAR ÁLLAMI VAGYONT,ÉS VÉGÜL KIK ADTÁK EL AZ ORSZÁG ARANY KÉSZLETÉT??? a szocik akkor mit jajveszékelünk!!!Aszabad kömüvesség,a szocik alatt lépett hatalomra,az országban,ez az eredménye!!!Tessék csak tovább simogatni ôket!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük