Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, mely szerint orosz állampolgárok az annektált Krím-félszigeten is teljesíthetnek sorkatonai szolgálatot.
Az aláírt rendeletet pénteken tette közzé a Kreml hivatalos honlapja.

Az Orosz Föderáció elnöke. Fotó:Alexei Druzhinin/Kreml Sajtószolgálat ©

A Krími Köztársaság és Szevasztopol  különleges státuszt kapott, ahol a bentlakók többsége orosz, és a 2014 februárban puccsal, zavargásokkal hatalomra került jelenlegi ukrán vezetés nem ismeri el legitimitását.

Krím és Szevasztopol függetlenségét  egy 2014 március 16-án tartott népszavazás után fogadták el, melyben a szavazók közel 100 százalékos többsége döntött az elszakadásról, és csatlakozott az Orosz Föderációhoz.
Ezután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a újraegyesítést 2014 március 18-án.

Annak ellenére, hogy Moszkva többször nyilatkozott, hogy a krími népszavazás összhangban volt az ukrán és a nemzetközi joggal és megfelelt az ENSZ Alapokmányának, hivatkozva a precedens értékű 2008-as Koszovó elszakadásra Szerbiától, Nyugat és Kijev még sem hajlandó elismerni a jogszerűségét Krím-félsziget és Oroszország újraegyesítésének.

A Krím 1873-ban csatlakozott az Orosz Birodalomhoz, még Nagy Katalin cárnő idején.

A Szovjetunió része volt a Krím, egészen 1954-ig, amikor is Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkára, odaajándékozta Ukrajnának.

Kreml Sajtószolgálat

magyartudat.com

One thought on “Mától volt ukrán területen is szolgálhatnak orosz katonák”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük