Orbán Nagy-Magyarországos sálja felzaklatta Kijevet, Bukarestet és az osztrákokat

Ukrajna kedden bejelentette, hogy beidézi Magyarország kijevi nagykövetét Orbán Viktor magyar miniszterelnök által viselt futballsál miatt, amelyen a mai Ukrajna egyes részeit magában foglaló „Nagy-Magyarország” térképe látható.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere azt mondta , hogy Orbán nyakbavalója „a revizionizmus eszméinek népszerűsítése, amely nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”.

Ukrajna hivatalos bocsánatkérésre vár magyar részről – tette hozzá Kuleba. 

Az ukrán-magyar kapcsolatok már idén is feszültek , Orbán bizonyos kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal az Ukrajna elleni brutális háború közepette. Nagy-Magyarország összeomlott az első világháborús vereség után.

Orbán az Instagramon tett közzé egy videót arról, ahogy találkozik egy magyar futballistával, ahol jól látható a térképes sál – amely a modern Románia, Horvátország, Szlovákia, Szerbia és Ausztria egyes részeit is tartalmazza.

A román külügyminisztérium hétfőn a bukaresti magyar nagykövetnek is elküldte „határozott rosszallását” Orbán gesztusával kapcsolatban.

A román minisztérium kijelentette, hogy “bármilyen revizionista megnyilvánulás, függetlenül annak formájától, elfogadhatatlan, ellentétben a jelenlegi realitásokkal, valamint Románia és Magyarország közösen vállalt kötelezettségeivel a kétoldalú kapcsolat kiépítése érdekében”.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője a POLITICÓ-nak azt mondta:

„A bécsi külügyminisztérium történelmi térképeinek gyors pillantása megerősítette azokat a kezdeti gyanúkat, amelyek szerint Translitánia (a Magyar Királyság) körülbelül 100 éve szűnt meg létezni.

„Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat” – tette hozzá a tárca.

Previous post Magyar önkéntesek a Finn téli háborúban
Next post CSERHALMI GYÖRGY ÜZENETE VIDNYÁNSZKY ATTILÁNAK: “A FRONT HERSZONNÁL HÚZÓDIK”

One thought on “Orbán Nagy-Magyarországos sálja felzaklatta Kijevet, Bukarestet és az osztrákokat

  1. A török elnök viselhetne oszmán birodalmas sálat,
    az olasz egy római birodalmas sálat,
    a német a 3. birodalom jelképes sálját.
    Az orosz viszont agyilag ma is viseli a szovjet múltat, háborúzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük