Ukrajna és a világ lassacskán elfelejti, mely tényezők váltották ki a konfliktus helyzetet. A propaganda gépezet jól működik és ennek köszönhetően szinte kizárólag Oroszország “elnyomó” politikájára hagy koncentrálni.

A világ elé vázolt kép szerint, mintha csak európai kultúra és annak féltve őrzött kincsei léteznének, amellyel szemben áll az “ellenszenves” Ázsia, élén természetesen Moszkvával.

Kissé visszaforgatva az idő kerekét, néhány dologra tisztán kell emlékeznünk. November végén Janukovics is ott volt Vilniusban, hogy az EU csatlakozási szerződések dokumentumait aláírja. Az elnök nyílt politikát folytatott, Ukrajna folyamatosan közeledett  az EU tagság felé. Az események rutinszerűen zajlottak, míg egyszer valami hihetetlen erővel megváltozott. A gyors fordulatot heves politikai ellenállások sorozata követte.

A világ azt hangoztatja, Ukrajna egy virágzó európai ország, amelyet a jelenlegi hatalom összetipor.

Európa stratégiai jelentőségű döntéseit hosszú ideje azok a folyamatok előzik meg, amelyek elvileg a többség akaratát tömörítik. Ez a fajta politikai modell a társadalmi folyamatok motorja és ezt nevezik méltón európai politikai kultúrának. Ma már nyilvánvaló, hogy Ukrajna EU társulással kapcsolatos csatáját nem előzték meg nyilvános fórumok. Nem folytak az ellenzékkel kerekasztal tárgyalások, nem volt népszavazás, vagyis, az eredet európaitól eltérő, ukrán hagyományos mechanizmusok szerint indult be a gépezet.

Ugyanakkor vegyük figyelembe Marx, mint közgazdász, által már régen leírt alapigazságát, miszerint semmilyen külső erő nem tud forradalmasítani egy virágzó országot. Marx elméleteit ma már teljesen másképp értelmezzük, nézeteivel nem értünk egyet, azt a megállapítását azonban, hogy egy gazdaságilag-politikailag erős országot alapjaiban nem lehet megrengetni, mindenképpen el kell ismernünk. Vajon Kijevben valóban jelen vannak az oly nagyra becsült európai értékek?

ukran_alom

Valami nincs rendjén az értékek körül. Kijev főterén, Janukovics bejelentését követően azonnal megjelentek a tiltakozók és ezzel egyidejűleg a kompromisszumokat nem tűrő, futballszurkolókkal szövetkezett neo-náci csoportok. Ezek a bandák, mint egy árnyék telepedtek Janukovics kormányára. Egyetlen cél érdekében tevékenykednek alattomosan, hogy megdöntsék a jelenlegi hatalmat.

Ukrajna az édes álmoknak a fogságában pusztítja önmagát

Európát ma a végeláthatatlan demokrácia jellemzi, amiről Winston Churchill azt mondta: “a demokrácia a legundorítóbb dolog, de ami ezen kívül van, az még rosszabb.” Ki tudja, hogy igaza volt-e. Ma Európában egyre több a nacionalista megmozdulás figyelhető meg, a nemzetek saját értékeik megőrzéséért küzdenek. Az ukránok ma azt gondolják, hogy aláírva az EU megállapodást, valami csodálatos felvilágosult világban élnek majd, ahol európai nemzetként létrehozhatják saját világvárosaikat, mint Róma, vagy Milánó. Békeidőben ezek az álmok teljesen ártalmatlanok, talán a fejlődés szempontjából még hasznosak is. De ma Ukrajna a Maidanon ezeknek az édes álmoknak a fogságában pusztítja önmagát. Mire felébred, véres valóság képe, a legyengült, szétszakadt Ukrajna tárul szeme elé.


magyartudat.com

One thought on “Édes álmok fogságában”

  1. Főleg a saját kényelmét szem előtt tartó Marx abban is tévedett, hogy nem lehet tönkre tenni bármilyen erős, virágzó államo(ka)t. Megtette, megtették a maguk alattomos módján,hiszen máig isszuk a “levét” követőik által. A szerencsétlen sorsú egyszerű ukránokat nagyon sajnálom, de a kárpátaljai magyarokat annál jobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük