Ha még nem láttad

A nyugati vezetők kivételesnek hiszik magukat, és a nagyság téveszméi és az irracionális félelmek vezérlik őket – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT Arabicnak adott interjújában.

Tudjuk, hogy nyugati barátainknak sok fóbiája és komplexusa van. 

Van egy felsőbbrendűségi komplexusuk, a tévedhetetlenségi komplexusuk, és úgy gondolom, hogy van bennük némi paranoia is”

– mondta Lavrov.

Minden olyan folyamatot, amely nem foglalja magában a Nyugatot, és amelyet a Nyugat nem irányít, ellentétnek, dominanciájuk kihívásának tekintenek

– magyarázta, utalva a különböző regionális gazdasági integrációs csoportokra és szervezetekre, amelyekben Oroszország részt vesz.

„Itt az ideje. hogy felhagyjanak ezzel a szokással.”

A megjegyzések akkor hangzottak el, amikor Lavrov megvédte Moszkva ellenkezését az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben, akiket Oroszország azzal vádol, hogy ízléstelen módszerekkel ráerőltetik akaratukat más nemzetekre. 

A legfrissebb példa arra, hogy Oroszországot gazdasági szankciókkal és diplomáciai elszigeteléssel kell megbüntetni Ukrajna megtámadására válaszul, amelybe Washington be akarja vonni az egész világot – mondta Oroszország vezető diplomatája.

„Az angolszász szövetség arcátlanságának nincs határa, és erre nap mint nap találunk megerősítést” – mondta. 

„A Nyugat minden nap kivétel nélkül minden fővárosba küldi küldötteit és követeit… ultimátumok benyújtására és zsarolásra.”

Oroszország örömmel látja, hogy Ázsia, Afrika és Latin-Amerika legtöbb nemzete ellenáll a nyomásnak – mondta Lavrov. 

Ezek a nemzetek nem akarják veszélyeztetni nemzeti méltóságukat, és szolgafiúként szaladgálnak, akik a [Nyugat] nevében végzik a házimunkát

– mondta.

Hozzáállásuk nem újdonság, és az európai gyarmatosítás modern változata – mondta Lavrov. 

Szerencsére a történelem a világ multilaterális jövőjét részesíti előnyben, így a domináns státuszukat megőrizni próbáló nyugati nemzetek az emberiség természetes fejlődése ellen lépnek fel – véli.

Lavrov szerint a Nyugat feljogosított érzése arra, hogy úgy foglalkozzon a világgal, ahogy jónak látja, gyakran katasztrofális következményekkel jár. 

Ez volt a helyzet Jugoszláviával az 1990-es években, amely megsemmisült, amikor az Egyesült Államok úgy döntött, hogy érdekei ezt megkívánják, Irak esetében 2003-ban, amikor az Egyesült Államok hamis ürügyekkel támadta meg az országot, és Líbiával 2011-ben – mondta Lavrov.

„Persze, Irakban és Líbiában is voltak tekintélyelvű rezsimek, de ott nem voltak terroristák. Nem voltak állandó harcok és katonai provokációk”

– mutatott rá.

„Ez a nyugati államok mentalitása. Úgy gondolják, hogy biztonságuk az egész világtól függ, és így nekik kell uralniuk a világot” – tette hozzá.

A jelenleg is zajló ukrajnai válság ugyanabból a kiváltó okból ered, ami az orosz nemzetbiztonság nyugati semmibevétele – mondta Lavrov. 

Évtizedeken át egyszerűen figyelmen kívül hagyta Moszkva kifogásait a NATO európai bővítése ellen, és Moszkvát a fenyegetés megfékezésére irányuló katonai lehetőség felé taszította – mondta.

Oroszország február végén támadta meg Ukrajnát, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donyecki és luganszki köztársaságokat. 

A németek és franciák által közvetített protokollok célja az volt, hogy a szakadár régióknak különleges státuszt adjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan semleges országgá nyilvánítsa magát, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. 

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen provokálatlan volt, és tagadja azokat az állításokat, amelyek a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezték volna.

Daily Telegraph

Magyar Tudat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük