A magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, mondta Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes erről a Rákóczi Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen beszélt pénteken, a fővárosi Magyarság Házában.

Kiemelte: a magyar kormány számára stratégiai partner a szervezet. Ennek legfontosabb oka az a közös küldetés, hogy megőrizzék az egyetemes magyarságot – mutatott rá.
Semjén Zsolt elmondta: ahhoz, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, szükség van a nyelvi, kulturális és történelmi identitás megerősítésére és “egybefogására” a közjog kötelekével.
A szövetség missziójából kiemelte az ösztöndíjprogramot. Mint emlékeztetett, a magyar kormány fejenként 20 ezer forinttal segíti a külhoni magyar iskolába járókat, de legalább ilyen fontos a szövetség gyűjtése, amivel külhoni magyar családokat támogatnak.

Semjén Zsolt méltatta Esterházy János örökségének ápolását. A felvidéki mártír politikus személyében is mutatja a magyar sorstragédiát, amikor “minket bélyegeznek bűnös népnek” a Felvidéken vagy a Délvidéken. Esterházy János rehabilitálása megkerülhetetlen a magyar nép és kormány részéről, egyúttal össznemzeti ügy – szögezte le. Kiállt a politikus boldoggá avatása mellett is.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a kormány nevében a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József nemzetmentő szolgálatáért.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke rámutatott: a szövetség nem szavakban, hanem tettekben kíván szolgálni. Kiemelte a szervezet és támogatói elhivatott munkáját, majd azt mondta: a Rákóczi Szövetség a magyarság megmaradását szolgáló, áldozatos munkája szimbolikus sarokköve a nemzeti összetartozásnak.

Orbán Viktor kormányfő köszöntőlevelében azt írta: a szervezet 25 éve végzi nélkülözhetetlen, semmivel nem pótolható szolgálatát és erősíti a magyarság gyökereit. “Köszönöm, hogy hirdetik, csak az összetartó nemzet erős és hiteles” – fogalmazott a kormányfő, aki azért is köszönetet mondott, hogy a fiataloknak mutatnak példát a hazafiasságra.

Semjén Zsolt köszönti Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét. Fotó: Kovács Attila, MTI
Semjén Zsolt köszönti Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét. Fotó: Kovács Attila, MTI

Halzl József, a szervezet elnöke azt mondta: munkájuk célja kezdetektől az ifjúság szolgálata, hogy a határon túli közösség a felnőtté válás után is megmaradhasson.

 

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja – a szervezet honlapja szerint – a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontosnak tartják a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését.

 

A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medencében működő közel 360 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. A szövetségnek több mint 190 Kárpát-medencei középiskolában működnek ifjúsági szervezetei, taglétszáma meghaladta a 20 ezret.

Miniszterelnökség

magyartudat.com

 

2 thoughts on “Minden nemzetrészre szükség van a magyarság fennmaradásához”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük