Megnyitották a nyilvánosság előtt Enver Hodzsa volt albán kommunista vezető atombunkerét – jelentette a helyi média vasárnap.
A beszámolók szerint a bunker 1972 és 1978 között épült, Tiranától mintegy három kilométerre keletre egy hegy gyomrában. A 2680 négyzetméteren fekvő biztonsági építmény alkalmas lett volna arra, hogy egy esetleges atomtámadás esetén a teljes albán kormánynak és parlamentnek fedezéket nyújtson.
alban-atombunker4Az atombunker létezéséről eddig nem voltak nyilvános információk, 29 évvel Hodzsa 1985-ös halála után azonban történelmi kiállítást nyitottak benne.
Az ötemeletes bunkerben 400 személyes mozi, 106 szoba, több konferenciaterem és játékterem is található. Hodzsa hálószobája és dolgozószobája eredeti állapotában tekinthető meg.
alban-atombunker3alban-atombunker2Egyes információk szerint Tirana közelében több kisebb bunkert is kialakítottak, ahová Hodzsa és családja elvonulhatott volna, ha a hidegháborús helyzet elfajul, és atomtámadások történnek. Az ország területén összesen 700 ezer bunker épült Hodzsa vezetése idején.
A szombati megnyitó ünnepségen Edi Rama albán kormányfő úgy fogalmazott: “Megnyitottuk kollektív emlékezetünk ajtaját”. A tervek szerint a közeljövőben több másik bunkert is látogathatóvá tesznek.
Enver Hodzsa 1985-ös haláláig izolacionista politikát folytatott, a kommunista vezető megszállottan rettegett egy esetleges nyugati támadástól.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük