Az érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította szerdán a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket.
A miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után kijelentette: Oroszország láthatóan nem akarja “sem békével, sem stabilitással megajándékozni” Ukrajnát.
Jacenyuk előrebocsátotta továbbá, hogy ha Oroszország az EU-társulási megállapodás ratifikálása nyomán kereskedelmi korlátozásokat vezet be az ukrán termékekkel szemben, Kijev is haladéktalanul hasonló válaszlépést tesz. “Semmi jóra nem számítok Oroszországtól” – jegyezte meg.
Kijelentette, hogy a kormány továbbra is kész finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket.
Tájékoztatásul hozzátette, hogy az országnak napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül az oroszbarát szeparatistákkal szembeni, terrorellenesnek elnevezett hadművelet folytatása. Hozzátette, hogy a kormány ezen felül tervezi, hogy alapot különít el a visszafoglalt területek újjáépítésére. Megjegyezte, hogy ezt egyébként a térség különleges státusáról előző nap a parlament által elfogadott elnöki indítvány is előírja.
A törvényjavaslatra kitérve kiemelte, hogy a különleges státus nem jelenti a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luhanszki “népköztársaságok” legalizálását. Az indítvány szerint a megnövelt önrendelkezési jogokkal felruházott adminisztratív egységekben előbb rendkívüli helyhatósági választásokat kell tartani.
Andrij Purhin, a “Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese” az Interfax Ukrajina hírügynökségnek reagálva, kijelentette: a “népköztársaság” vezetősége kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, annak ellenére, hogy az – Jacenyuk szavai alapján – továbbra is elutasítja a DNR legitimitását.
Jacenyuk a kormányülésen tájékoztatott továbbá arról, hogy az átvilágításról szóló, kedden elfogadott törvény hatálya körülbelül egymillió állami tisztségviselőre és közalkalmazottra terjed ki, beleértve a rendvédelmi szervek munkatársait is. Jacenyuk szerint az új lusztrációs törvénnyel véget vetnek az előző kormányzattól örökölt korrupciós gyakorlatnak. Utasította a kormány tagjait arra, hogy hozzanak létre átvilágító bizottságokat minden minisztériumban.
A kormány szerdán Petro Porosenko elnök utasítására megerősítette Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának végrehajtási tervét. Eszerint a megállapodásban foglaltakat 2017-ig végre kell hajtani.

magyartudat.com

One thought on “Teljes harckészültséget rendeltek el az ukrán fegyveres erőknél”

  1. Saját hatalmáért semmi se drága ennek a baromnak?
    “Ha közelebbről szemléljük azokat a férfiakat, akik tébolyult időkben a világot igazgatják, jobban csodálkozunk hitványságukon, mint amennyire meglep minket létezésük. Megdöbbentő milyen kevés tehetség szükségeltetik ahhoz, hogy valaki birodalmak sorsa felett döntsön, és be kell látnunk, hogy az emberi dolgokban van valami végzetszerű, és titokzatos amire nincs magyarázat”
    Chateaubriand fr. történész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük