Ha még nem láttad

Távol keleti rokonaink, az ujgurok további módszeres megnyomorítása történik Kínában (itt).
Kínai fegyveresek terrorista kiképzésben részesülnek és együttműködnek külföldi terrorszervezetekkel – jegyezte meg a kínai külügyi szóvivő hétfőn arra a kérdésre, hogy lapértesülések szerint ujgur nemzetiségű kínaiak is együttműködnek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel.
ujgur-testverekHua Csun-jing a szokásos külügyminisztériumi tájékoztatón nem bocsátkozott részletekbe, de megnevezte az úgynevezett kelet-turkesztáni, vagyis az Északnyugat-Kína függetlenségét hirdető erőket, mint amelyek – tudomása szerint – harcosokat küldtek külföldre.
A szóvivőt a Global Times című lapban hétfőn megjelent írás alapján kérdezték, amelynek információi szerint a muszlim ujgurok külföldre küldése nemcsak a különböző harci technikák elsajátítását szolgálja, hanem a nemzetközi kapcsolat kialakítását is. Ez – tették hozzá – a hazai terrorcselekmények külső támogatását vonhatja maga után.
A Global Times szakértő informátorára hivatkozva azt állította, hogy hszincsiangi harcosok nem csak Szíriában és Irakban tűnnek fel az Iszlám Állam oldalán, de az IÁ délkelet-ázsiai tevékenységéből is részt vállalnak. A lap beszámol róla, hogy nemrégiben négy ujgur gyanúsítottat fogtak el Indonéziában. Valamennyien először Kambodzsába szöktek, ahonnan Thaiföldre mentek tovább. Az ott szerzett hamis török útlevelekkel utaztak tovább Indonéziába, hogy a helyi szélsőségesekkel felvegyék a kapcsolatot. A hatóságok őrizetbe vették őket.
Az első azzal kapcsolatos hírek, hogy Szíriában, illetve Irakban vélhetően kínai muszlimok is harcolnak, még júliusban láttak napvilágot. Akkor Kína közel-keleti ügyekért felelős különmegbízottja azt nyilatkozta, hogy a Közel-Kelet és különösen Szíria kiváló kiképzési terepet nyújtott és nyújt a különböző országokból verbuválódott terrorcsoportoknak. Megjegyezte, „külföldi médiajelentésekből” arra következtetni, hogy a Kínából érkezettek – főleg Szíriában – száz körül lehetnek.
ujgur-testverek2Kína jó ideje a külföldi székhelyű szeparatistákat, elsősorban a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű terrorszervezetet vádolja az országban a muszlim vallású ujgur nemzetiségűek által elkövetett merényletek szervezésével, a vallási szélsőségesek felbujtásával. A közelmúltban több alkalommal is egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak (TIP) nevező iszlamista csoport vállalta magára a felelősséget videoüzenetében egy-egy akcióért. Kínai szakértők szerint a TIP az ETIM-hez tartozik.

Fotó:Reuters

magyartudat.com

One thought on “A kínai külügy szerint az ujgurok együttműködnek külföldi terrorszervezetekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük