Olyan otthont, közös magyar hazát szeretnénk felépíteni, ahol kíméletlen létharc helyett tisztességes, becsületes verseny folyik, amely nemcsak a gazdaságból, hanem belőlünk, emberekből is a legjobbat hozza ki – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Veszprém megyei Litéren, a Litéri Református Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén.

Kiemelte: fontos tulajdonsága az erkölcsös népnek a választás, a döntés képessége. Úgy vélte, a mai kor egyik jellemzője, hogy összetartozó dolgokat, embereket, közösségeket szétdobál, majd összekeveri őket a hamisságokkal, ezért az egyik legfontosabb képesség, amelyet el kell sajátítanunk: rendet teremteni, különbséget tenni ebben a világban.
Az Országgyűlés elnöke kifejtette: erkölcsösnek lenni nem egyszerűen azt jelenti, hogy igyekszünk jók lenni, hanem azt a  képességet, hogy újra és újra választani, dönteni tudunk a jó és a rossz, az igaz és a hamis között.
A pedagógusok szerepét ebben a feladatban meghatározónak nevezte. Hangsúlyozta, hogy az ismeretek átadását ugyan lehet számítógépekkel helyettesíteni, de a pedagógusok “szíve, embersége, a jóról és rosszról alkotott véleménye nélkül az oktatási intézmények legfeljebb csak közüzemek lesznek”, amelyek a modern technikát ideig-óráig kezelni tudó, az anyagi jólét instrumentumait előállító munkásokat képeznek, akik a saját boldogulásukért, jobblétükért bármire hajlandóak.
“De mi olyan otthont, közös magyar hazát szeretnénk felépíteni, ahol kíméletlen létharc helyett tisztességes, becsületes verseny folyik, amely nemcsak a gazdaságból, hanem belőlünk, emberekből is a legjobbat hozza ki. Olyan hazát szeretnénk, ahol nem mindent a hatékonyság, termelékenység és profit fogalmával mérünk, ahol az emberek értékét nem csupán az ön-érdekérvényesítő képességük szabja meg, hanem elsősorban tehetségük, kreativitásuk és mindenek előtt emberségük. Igen, olyan hazát szeretnék, ahol léteznek ügyek, amelyek mindenki számára fontosak és amelyekben újra és újra képesek leszünk önzetlenül összefogni anélkül, hogy abból ne próbáljon valaki mindenáron saját hasznot húzni” – mondta Kövér László.
A házelnök szerint a jó egyházi iskola egyszerre tanítja a jót, szépet, hasznosat és igazat. Mint fogalmazott, az egyházi iskolák önzetlen lámpavivőket, jövőteremtőket szeretnének képezni.
Szedlák Attila, Litér fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő felidézte, hogy Litér történelme során 200 évig az iskola a református egyház kezelésében volt, s most, 64 év után ismét nekik adta át az önkormányzat, “bízva óvó, gondoskodó kezükben.”
Átadta az iskola kulcsát Nagy Éva lelkipásztornak azzal a kívánsággal, hogy az iskola a következő 200 évben is erős vára legyen az iskolatársulás két községének, Litérnek és Királyszentistvánnak.
Hit, remény, szeretet: az egyházi iskolának ezen fogalmak mentén kell működnie; szelíd szeretetre van szükség az egyházi iskolákban, ahol örökkévaló értékeket kell teremteni – jelentette ki Steinbach József református püspök a tanévnyitón.
A litéri iskolában szeptembertől 163 diák kezdi meg tanulmányait, 17-en az első osztályban.

MTI/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük