A mai jogi értelmezés szerint a trianoni diktátum semmis, mert nem egyenrangú tárgyalások, hanem a vesztes államok által kényszerhelyzetben történt aláírás eredményeként jött létre. Vegyük végre a kezünkbe a sorsunkat, ne mindig mástól várjuk a segítséget!

Dr. Eva Maria Barki nemzetközi jogász

Kedves Magyar Barátaim, Székelyföldön, Erdélyben, Magyarországon, a határokon túl és szerte a világon !

Trianon mindnyájunk számára egy fel nem dolgozott trauma.

Azok számára is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak erről beszélni. Az igazságtalanság mindenkinek fáj. És nincs senki, aki az igazságtalanságot ne ismerné el Nyugaton és Keleten egyaránt, mindenhol – Románián kívül.

Az első világháború utáni békerend jogi értelmezés alapján semmis, mert nem egyenrangú tárgyalások, hanem a vesztes államok által kényszerhelyzetben történt aláírás eredményeként jött létre. Mindenütt jogtalanul, ahol az alapvető emberi jogok ellen, az önrendelkezési jog semmibe vételével húztak új határokat.

Azóta változott a helyzet. Az önrendelkezési jog teljes elismerést kapott nemcsak a tudományban, de az írásos nemzetközi normákban is. A Polgári Jogok Nemzetközi Egyezség okmánya, amely 1966-ban született, és 1976-ban lépett hatályba, és amelyet majdnem minden ENSZ-tagállam aláírt, köztük Románia is, kötelezi a kormányokat az 1. cikkelyének betartására, amely szerint:

I. cikkely: ‘Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.’

1989. november 4-én (pontosan 33 évvel a nagy magyar szabadság- és függetlenségi harc leverése után!) Európában ütött az önrendelkezési órája. Ezen a napon egymillió ember ment az utcára Lipcsében, azt skandálva: ‘Mi vagyunk a nép!’ Ezt a klasszikussá vált önrendelkezési követelést az egész világ diplomáciai erőfeszítései sem tudták megakadályozni.

Azóta az önrendelkezési hullám egész Európán végigsöpört. A német újraegyesítés után kivívták maguknak az önrendelkezést az észtek, lettek, litvánok, szlovének, szlovákok, horvátok, macedónok, koszovói albánok, számtalan új határ jött létre. A Közel-Keleten ugyan még nem kezdődött el a határmódosítási folyamat, de bekövetkezte várható a jövőben.

Összeomlott, és továbbra is szétesőben van az első világháború utáni kényszer-békerend. Kivéve a magyar területen. Egyes-egyedül a magyarság hűséges a kegyetlen diktátumhoz. Másutt már ünnepelték és ünnepelnék a szabadságot. Mi csak gyászolunk és ápoljuk a sebeinket.

Az üzenetem a mai napon:
Ne nézzünk visszafelé, ne emlékezzünk Trianonra, végre nézzünk előre! Vegyük kezünkbe a sorsunkat, ne várjunk segítséget külföldről, ami sohasem fog megérkezni, ne várjunk megoldást az Európai Uniótól, mert nincs politikai akarat ebben a szövetségben, tehetségtelen és képtelen közbelépni. Ne hallgassunk a politikusokra, akik nem hajlandóak az érdekeinket képviselni. Cselekednünk kell. Hallgatással és tétlenséggel problémákat nem lehet megoldani.

Nekünk is jár az önrendelkezési jog. Mi is ‘szabadon meghatározhatjuk a politikai rendszerünket és szabadon biztosíthatjuk a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésünket’ Mert ránk is vonatkozik: ‘Mi vagyunk a nép’. Nincs magyar kisebbség a Kárpát-medencében. A magyarság államalkotó nép, több mint ezeréves közös történelemmel, közös hagyománnyal, közös jogrendszerrel, közös kultúrával.

A Kárpát-medencében Mi vagyunk a nép!

Ezt fel kell mutatni, hogy mindenki lássa és mindenki hallja. Tüntetéssekkel, nyilatkozatokkal és aláírásokkal. Hogy soha többé ne kelljen gyászolni, hanem a jövőben mi is ünnepelhessünk. Mert: Mi vagyunk a nép.

Isten áldja a magyar népet!

Dr. Eva Maria Barki

Forrás: Magyar Tudat Nemzeti Hírportál archívum

magyartudat.com

8 thoughts on “Trianon semmis!”

 1. Tisztelt Jogásznő! A leírtakkal minden normális magyar ember egyet kell, hogy értsen! De mi a teendő? Hogyan lehet célt érni egy ilyen nemzetközi, (szomszédi)igaztalan helyzetbe, amikor a rablónak van igaza és nem a kifosztottnak? Hogyan lehet elérni hogy legalább azt a kártérítést megkaphassa M.O., amiből vígan kifizethetné a tartozásait? Hogyan lehet, hogy a megnyomorított országok lakosainak sokasága hatalomba szavazza a bűnösök utódait?? “Itt van az eb elhantolva”

 2. “Egyes egyedül a magyar nép hűséges a kegyetlen diktátumhoz.” Ha nem így lenne, Trianon gyakorlatilag is semmissé válhatna.
  Isten megáldja dr. Eva Maria Barkit az üzenetért!

 3. Hát igen, szép irás.
  De:
  Már irva vagyon mástól is:

  Ezidáig elnézést kért II.János Pál a kereszténység
  által elkövetett bűnökért (inkvizició, pedofilia stb).
  A németek, mint utódállam, elnézést kértek
  a holokausztért, nácizmusukért …stb.
  Az oroszok elnézést kértek fél Eu megszállásáért
  és külön a magyaroktól 56′ letöréséért.

  Trianonért még senki nem kért elnézést !!!
  Ráadásul a versailles -i békeszerződésnek csak
  a végén szerepelt valahol Magyarország.
  Ha valakit a mai valóság érdekel, keresse fel
  a helyszineket, többet fog tudni mint az “internet”.

  1. Kifelejtettem:
   Mára az 1947 -es párizsi békeszerződés van érvényben,
   tehát “Trianon” már 1947 -ben lejárt.

   (most azon bosszankodom, hogy a trolimegállóban miért
   nem hagynak leszállni a magyarok, miért nem hagyják
   szabadon a kiszállás helyét ?) 🙂

 4. Önámítás és bulvár-sarlatán önjelölt okoskák helyett:

  “A szétesésben/szétveretésben döntő szerepet játszott az ország soknemzetiségű jellege: az 1910-es népszámlálás adatai szerint a Trianon előtti Magyarországon Horvátország nélkül számítva a lakosság 54 százaléka, Horvátországgal együtt kevesebb, mint fele volt magyar.
  A magyarság nem volt elég erős ahhoz, hogy erőszakkal megőrizze szupremáciáját kisebbségei fölött, és nem volt elég kompromisszum-kész, rugalmas, taktikus ahhoz, hogy érdekeltté tegye kisebbségeit az együtt maradásban

  Valamint.
  A Károlyi-Jászi-Berinkey-féle, az őszirózsás forradalommal hatalomra került, demokrata csoport gyengesége, naivitása, hibái. A magyar Tanácsköztársaság vörösterrorja. Az ellenforradalom fehérterrorja. A trianoni delegáció rossz személyi összetétele és elhibázott taktikája

  Így aztán gyerekjáték lett az akkori Magyarország “büntetése”, szétverése, abban a Franciaországban,
  amely sosem nyert háborút, csak valahogy mindig
  a győztesek oldalára keveredett az utolsó pillanataban”

  Magyarán.
  A kormány látta a problémát, de nem tudott dönteni.
  Bármilyen fájdalmas, engedni kellett volna
  a szabad választásokat, így magunk dönthettünk
  volna a területi változásokról és nem mások.
  Mára hasonlóan esett szét a néhai Yugoszlávia,
  Csehszlovákia, Oroszország.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük